+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Senad Kapo: Principijelnost naša neprincipijelna

Ili: Kako se iz inata radi svašta…

Već ranije smo obavjestili javnost o protivstatutarnom izboru tri zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo, i ta priča dobija nastavak.

Ne samo nastavak u tumačenju da li je naš navod tačan ili ne, nego sada kreću i druge perfidne igre i zakulisne radnje.

Nakon što je prije nekoliko dana stigao odgovor od Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine da sprovode postupak istrage o slučaju izbora tri zamjenika predsjedavajućeg, te da se nadležne općinske službe izjasne o žalbenim navodima, osveta Demokratskoj fronti je krenula na prvom pitanju koje je vezano za nas.

Naime, Općinsko povjereništvo Demokratske fronte Novo Sarajevo je pokrenulo inicijativu zamjene dva člana stručnih komisija Općinskog vijeća, članova koji su napustili Demokratsku frontu.

Do sada su ti procesi promjene članova uvijek prolazili bez ikakvih problema, jer Poslovnik Općinskog vijeća Novo Sarajevo, u svom članu broj 35, kaže:

Političke stranke koje imaju vijećnike u Vijeću upućuju pismeni prijedlog za imenovanje članova radnih tijela Komisiji za izbor i imenovanja i mandatsko imunitetska pitanja u skladu sa brojem članova koji im pripada po izbornim rezultatima, nakon prethodno izvršenih medustranačkih konsultacija.

Dakle, politička stranka je ta koja imenuje-mijenja. I to je prolazilo bez problema… sve do sada…

Te ovo bi prva neprincipijelnost.

Kada se glasalo tajno za promjenu članova komisija, 7 članova Kolegija je bilo ‘ZA’, što je bilo dovoljno da se izvrši promjena, no predsjednik Komisije za izbor, imenovanja i javna priznanja je tražio javno glasanje, te je najednom broj koji su ‘ZA’ spao sa 7 na 4… što ne bi dovoljno…

Neprincipijelnost druga…

A sve zapelo na Jasminu Jarebici, bivšem članu Demokratske fronte. (ovo je lična neprincipijelnost pa je se neću ovde doticati).

I sad apsurd – zato jer smo poslali dopis Instituciji Ombudsmana o protivstatutarnosti izbora tri zamjenika, kolege iz Vijeća nam ne daju da promijenimo člana komisije Jasmina Jarebicu po čijoj instrukciji je i pokrenuto ispitivanje statutarnosti odluke o tri zamjenika predsjedavajućeg.

Znači, ljudi nam iz inata (i protivno Poslovniku) ne daju da promijenimo čovjeka koji je razlog njihovog inata.

Principijelnost, level nedostižan.

Koristim priliku da se zahvalim predsjedavajućem Općinskog vijeća Robertu Plešeu na fer i korektnim prijedlozima u skladu sa Poslovnikom.

Senad Kapo: Principijelnost naša neprincipijelna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top