+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Građanski aktivizam na djelu

Sinoć nas je obradovala priča naše sugrađanke koja je zajedno sa svojim komšijama primjer dobre prakse građanskog aktivizma, u ovom slučaju otpora protiv namjera općinske vlasti po pitanju sudbine napuštenog objekta bivšeg Doma penzionera u ulici Aleja lipa 56.

Vlasti su pogodovale investitorima koje su imali u planu rušenje i izgradnju novog, vertikalno i horizontalno proširenog objekta. Stanari okolnih zgrada opravdano su strahovali, smatrajući da bi predložene intervencije narušile stabilnost njihovih zgrada, kvalitet života i zdravlje stanovnika. Građani su tražili zakonsku zaštitu svoje imovine i garanciju u slučaju problema po pitanju potencijalnog rušenja. Zbog evidentnog podilaženja interesima investitora a ne potrebama građana uslijedio je građanski otpor.

Obzirom da je objekat pripadao društvenoj namjeni, bilo bi prirodno da vlast ima namjere iskoristiti kapacitete ovog objekta u javno dobro. Ovakvim vizijama koji su reprezenti interesa građana Demokratska fronta pruža bezrezervnu podršku.

Tokom razgovora dotakli smo se i akutne teme sigurnosti u saobraćaju i loših izvedenih primjera u saobraćaju kao što je biciklistička staza na uštrb pješačke staze i slično. Vlast svojim potezima potiče građane na kršenje zakona i pravila ponašanja u saobraćaju. Radi se o istoj lokaciji gdje se nalazi napušteni objekat Doma penzionera.

Na kraju samo možemo postaviti pitanje – koju sigurnost zagovara ova vlast?

Građanski aktivizam na djelu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top