+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Marijela Hašimbegović: Sretna sam što se nastavlja realizacija projekta ‘Mala scena Narodnog pozorišta’

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo podržana je inicijativa zastupnika Demokratske fronte Seada Milavice o nastavku realizacije projekta ‘Mala scena Narodnog pozorišta’ sa pratećim radioničkim objektom i smještajnim kapacitetim na lokaciji objekta Radionica u ulici Terezija 52.

Ovaj projekat proglašen je kapitalnom investicijom Vlade Kantona Sarajevo 2018. godine.

‘Zahvalna sam na razumijevanju i podršci svojih kolega zastupnika koji su prezentovali ovu našu inicijativu i posebno me raduje podrška aktuelnog resornog ministra Samira Avdića što potvrđuje da iza ovog projekta i dalje stoji Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Sa ovim projektom dolaze i velike, pozitivne promjene na kulturnoj sceni, ne samo našeg Grada Sarajeva, već i Bosne i Hercegovine. Otvaranje nove pozorišne scene pruža doprinos i opštem razvoju kulture koji otvara i povećava kapacitete kulturnih dešavanja. Na ovaj način utiče se i na veći broj korisnika usluga svih generacija u svrhu kulturnog uzdizanja i održavanja kontinuiteta kulturnog razvoja i kulturnih vrijednosti.

Naime, Narodno pozorište pored nove Male scene obogaćeno je i sadržajem za smještaj gostujućih umjetnika, kao i krovnim razigranim prostorom za kulturno-sportske aktivnosti. Svakako će se projektom zadržati i osnovna namjena Radionice gdje se vrše poslovi izrade i skladištenja scenografija za Pozorište.’, rekla je Marijela Hašimbegović, višedecenijska djelatnica Narodnog pozorišta a trenutno vijećnica u Općinskm vijeću Novo Sarajevo i Gradskom vijeću Grada Sarajeva koja je u ovom projektu od samom početka.

Novi objekat može biti u funkciji i drugih kulturnih dešavanja kao što su festivali, razne manifestacije, manji koncerti, izložbe, promocije knjiga…

Hašimbegović je dodala: ‘Kontinuitet ovakvih procesa i aktivnosti dokazuju da smo spremni ići korak naprijed i da smo spremni mijenjati se u pozitivnom smislu sa ovakvim odnosom prema kulturi. Idejni projekat radio je prof. Adnan Pašić sa Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje zajedno sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Također, sretna sam vidjeti političko djelovanje u funkciji velikih i dobrih projekata na koje svi zajedno možemo biti ponosni.’

Marijela Hašimbegović: Sretna sam što se nastavlja realizacija projekta ‘Mala scena Narodnog pozorišta’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top