Marijela Hašimbegović: Sretna sam što se nastavlja realizacija projekta ‘Mala scena Narodnog pozorišta’

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo podržana je inicijativa zastupnika Demokratske fronte Seada Milavice o nastavku realizacije projekta ‘Mala scena Narodnog pozorišta’ sa pratećim radioničkim objektom i smještajnim kapacitetim na lokaciji objekta Radionica u ulici Terezija 52.

Ovaj projekat proglašen je kapitalnom investicijom Vlade Kantona Sarajevo 2018. godine.

‘Zahvalna sam na razumijevanju i podršci svojih kolega zastupnika koji su prezentovali ovu našu inicijativu i posebno me raduje podrška aktuelnog resornog ministra Samira Avdića što potvrđuje da iza ovog projekta i dalje stoji Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. Sa ovim projektom dolaze i velike, pozitivne promjene na kulturnoj sceni, ne samo našeg Grada Sarajeva, već i Bosne i Hercegovine. Otvaranje nove pozorišne scene pruža doprinos i opštem razvoju kulture koji otvara i povećava kapacitete kulturnih dešavanja. Na ovaj način utiče se i na veći broj korisnika usluga svih generacija u svrhu kulturnog uzdizanja i održavanja kontinuiteta kulturnog razvoja i kulturnih vrijednosti.

Naime, Narodno pozorište pored nove Male scene obogaćeno je i sadržajem za smještaj gostujućih umjetnika, kao i krovnim razigranim prostorom za kulturno-sportske aktivnosti. Svakako će se projektom zadržati i osnovna namjena Radionice gdje se vrše poslovi izrade i skladištenja scenografija za Pozorište.’, rekla je Marijela Hašimbegović, višedecenijska djelatnica Narodnog pozorišta a trenutno vijećnica u Općinskm vijeću Novo Sarajevo i Gradskom vijeću Grada Sarajeva koja je u ovom projektu od samom početka.

Novi objekat može biti u funkciji i drugih kulturnih dešavanja kao što su festivali, razne manifestacije, manji koncerti, izložbe, promocije knjiga…

Hašimbegović je dodala: ‘Kontinuitet ovakvih procesa i aktivnosti dokazuju da smo spremni ići korak naprijed i da smo spremni mijenjati se u pozitivnom smislu sa ovakvim odnosom prema kulturi. Idejni projekat radio je prof. Adnan Pašić sa Instituta za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje zajedno sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu. Također, sretna sam vidjeti političko djelovanje u funkciji velikih i dobrih projekata na koje svi zajedno možemo biti ponosni.’

Marijela Hašimbegović: Sretna sam što se nastavlja realizacija projekta ‘Mala scena Narodnog pozorišta’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top