KO DF Sarajevo: Pokrenute inicijative za nabavku dva aparata za hemodijalizu

Snežana Omukić, vijećnica DF-a koja je pokrenula inicijative

Prije nešto više od mjesec dana, Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo se obratilo vijećnici Demokratske fronte Bosne i Hercegovine Snežani Omukić, s molbom da se u Općinskom vijeću Novo Sarajevo pokrene inicijativa za nabavku aparata za hemodijalizu.

U molbi je navedeno da su postojeći aparati u KCUS u upotrebi i više od 200.000 radnih sati, dok je predviđeni radni vijek takvog aparata svega 15.000 radnih sati. Kako navode iz Udruženja, starost postojećih aparata produžava vrijeme trajanja i smanjuje kvalitet hemodijalize, što pogoršava ionako loše zdravlje 320 pacijenata, građana Kantona Sarajevo, kojima bi novi aparati poboljšali kvalitet života.

Iako bi o ovim stvarima brigu trebao voditi menadžment KCUS, zbog naše brige o pravima svih građana Bosne i Hercegovine, posebno pravu na kvalitetnu zdravstvenu uslugu, i posebno ugroženim populacijama, Snežana Omukić  je pokrenula inicijativu u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, koja je prihvaćena, i gdje je stavka za kupovinu jednog aparata u iznosu od 24.000 KM, uvrštena u Budžet Općine.

Snežana se nije zadržala samo na ovome, već je, kao vijećnica Gradskog vijeća, podnijela amandman na Budžet Grada Sarajeva da se i u njemu nađe stavka nabavke drugog aparata, u istom iznosu.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva planirana je za 20.12.2017., a sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo za 28.12.2017. godine.

U očekivanju pozitivnih vijesti sa obje sjednice vijeća, nadamo se da ćemo naše sugrađane moći obradovati lijepom novogodišnjom čestitkom i novim aparatima koji im život znače.

Kantonalni odbor Demokratske fronte Sarajevo

Ispod: Dopis/molba Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo upućen Snežani Omukić.

http://dfsarajevo.ba/wp-content/uploads/2017/12/Dopis-udruzenja-UDIT-KS.pdf

KO DF Sarajevo: Pokrenute inicijative za nabavku dva aparata za hemodijalizu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top