+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Meho Mlivo: Pojavom pandemije koronavirusa i objavom vanrednih mjera, radioamateri su opet bili tu za potrebe države i građanstva

Iz biografije: rođen 1955. godine u Sarajevu – općina Centar. Po zanimanju je VKV zavarivač te radioamaterski operater B kategorije. Bio uposlenik Energoinvestove tvornice Termoaparati Stup, a zatim obavljao funkciju tehničkog sekretara Radioamatera BiH u Narodnoj tehnici BiH. Edukator prekvalifikacije građanstva za zanimanje zavarivač-varilac. Aktivno je učestovao u radu Saveza komunista, Gradskom komitetu Sarajevo. Učestovao je na dva kongresa na nivou Jugoslavije, 12. kongres kao i 10. kongres Saveza komunista BiH. 1975. godine odlazi na odsluženje vojnog roka JNA, a 1992. godine  početkom agresije na BiH radio je kao radioamater i pripadnik rezervnog sastava policije Novo Sarajevo. 2007. godine stekao uvjete za prijevremenu vojnu penziju. Godine 2013. pristupio je DF Novo Sarajevo (članska kartica 10850).

Ogledalo jedne uspješne zemlje je informativni sistem, a u kojoj su sloboda govora, valjano i vjerodostojno informisanje odlika demokratske zemlje i sloboda medija. U određenim momentima kada nastane kolaps, kao što je kod bio period 1992-1995. godine, kada sav informativni sistem nestane, pojave se radioamateri koji se stave u funkciju deblokade tog informativnog sistema i koji se svojim uređajima stave u funkciju odbrane zemlje. U najkraćem periodu uspjeli smo prenijeti svim svjetskim agencijama šta se dešava u BiH.

Paraleno smo radili na pokidanim vezama za građanstvo, te osigurali uz pomoć naših i stranih novinara dostavu neophodnih lijekova. Uspjeli smo to u onolikoj mjeri da to i danas cijene naši sugrađani.

Ove godine, pojavom pandemije koronavirusa i objavom vanrednih mjera, radioamateri su uz Civilnu zaštitu u Novom Sarajevu bili tu za potrebe države i građanstva.

U periodu 1992-1995. u Novom Sarajevu, tačnije u MZ Malta, kompletan prostor BiH je koristio resurse sistema veze koju su organizovali radioamateri uz pomoć Policije Novo Sarajevo.

Meho Mlivo je obnašao funkciju načelnika Centra veze Novo Sarajevo i ujedno radio na suzbijanju informativne blokade BiH. U periodu 1992-1995. sve što su dopisnici sa terena slali prema Sarajevu išlo je preko ovog centra. Sistemom pokidanih veza za građanstvo uspostavljeno je na desetine hiljada veza, kao i poruka, na spajanju porodica rasutih širom Evrope i svijeta.

Meho Mlivo: Pojavom pandemije koronavirusa i objavom vanrednih mjera, radioamateri su opet bili tu za potrebe države i građanstva

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top