+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Sead Milavica: Ova zemlja nije tempirana bomba, komšije i susjedi je često predstavljaju takvom

Koliko je važno kakva se slika formira o našoj državi, i koliko na to utječe ono što drugi pričaju o svom prvom susjedu, pokazalo se na posljednjoj izjavi predsjednika Francuske Emanuela Macrona za list Economist.

Izjava da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba i leglo terorista prvo je neistina, a samim tim i uvreda svim građanima Bosne i Hercegovine.

Već je svima jasno da su iz ‘susjedove kuhinje’ ovakve stvari došle do francuskog lidera.

Brzim odgovorom, žestokim i državničkim, prvo putem francuskog ambasadora u BiH, a potom i direktno na crvenom tepihu na Drugom pariškom sajmu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je pokazao da možemo i umijemo da iznesemo svoj stav i zaštitimo svetinju – svoju domovinu.

Pitanje je kakva bi reakcija bila da je u oktobru prošle godine u Predsjedištvo ‘zasjeo’ Dragan Čović. Ko bi i na koji način odgovorio?
Ili bi se možda, poput Milorada Dodika, zahvalio Macronu što je svojom izjavom povrijedio osjećanja građana i međunarodni ugled ove zemlje, ili barem ono što je ostalo od tog ugleda nakon što je dvojac Čović i Dodik učinio sve da ovu zemlju zakoči.

Pitanje je da li bi iko bio spreman koristiti sve načine odlučnog iznošenja stava, kako je to u Parizu iskoristio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

I nakon toliko godina, u ovoj zemlji je rat.
Ne oružjem, već populizmom, srozavanjem državnosti i pokušajima da se političkim sredstvima ostvare oružani ciljevi.

Na tom putu su i najnoviji zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske, koja je sve majnje ”narodnom”, a sve više institucija iz koje se šalju opasne poruke secesionizma, nipodištavanja Bosne i Hercegovine, te prijetnje njenim raspadom.

Ko još nije shvatio, a mislim da ima takvih kojima je fokus na sitnim političkim poenima, vrijeme je da prihvati činjenicu da je opstojnost naše države na kocki.

Možda kao nikada dosada, ako ne računamo period agresije, ovoj zemlji je neophodna jasna politika kojoj je ova zemlja na prvom mjestu. Mi kao politički dužnosnici, u svakom momentu u svom radu moramo imati Bosnu i Hercegovinu na prvom mjestu po prioritetima, i to na način da ćemo kroz svoj rad zagovarati jačanje institucija države te povratak zakonskom djelovanju i čuvanju slova Ustava.
To je prvi, ali najbitniji korak i najdjelotvorniji način da zaštitimo ovu zemlju.
To je najveći patriotski čin poslije fizičke borbe protiv neprijatelja ove zemlje.
To je nastavak borbe da ova zemlja bude bolja i da svaki od nas da svoj maksimalni doprinost u njenom očuvanju i unapređenju.

Ova zemlja nikada sama od sebe nije bila tempirana bomba, kako je to izjavio Emanuel Macron, tempiranom bombom su je pravili susjedi i komšije želeći ostvariti svoje ‘Velike’ interese. Postupak gdina Komšića treba biti jasan znak da je ova zemlja, kako je to Mak Dizdar napisao u svojim stihovima ”Prkosna od sna”, i da će u svim generacijama postojati oni koji će se boriti svim sredstvima za ovu zemlju.

Mislim da je vrijeme da nakon toliko godina, ponovo kao društvo i narodi, kao djeca majke Bosne i Hercegovine, stanemo na branik domovine i ovaj put budemo glasniji od sila koje žele ovoj zemlji nauditi.

Koji je žele izbrisati sa mapa, te uništiti njenu šaroliku historiju, kulturu i tradiciju.

A što je naše bogatstvo, a ne tempirana bomba.

Sead Milavica: Ova zemlja nije tempirana bomba, komšije i susjedi je često predstavljaju takvom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top