+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Adnan Čustović: BiH kao šahovska ploča između Turske i Rusije

Ako Erdogan može doći u Bosnu i Hercegovinu, destinacija Sarajevo, da održi veliki “turski miting” sa Turcima u Bosni u Zetri ili Skenderiji, a da o tome niti jedna bh. institucija pojma nema, bez ikakvog protokola, nemojte da se čudimo onda kad nam uredno dolaze Vučić, Plenković, kojekavi proruski zvaničnici bez ikakvih najava po raznim bh. gradovima.

Sutra će i Putin možda naletiti do Banje Luke malo, a da o tome pojma nemamo. To se u stabilnom zemlji koja upravlja svojim institucijama ne može desiti.

Nisam ja nikakav, tobejarabi, mrzitelj, naprotiv smatram da je Turska prijateljska zemlja i da Bosni i Hercegovini treba takav jedan prijateljski svjetski igrač, ali bih volio samo da zvaničnici kako regiona, tako i svjetske sile, poštuju našu zemlju. Poštovanje znači protokol. Nismo mi nikakva regija ili okrug pa da neko dolazi i odlazi, a kao da nije ni prešao našu državnu granicu.

Ovo je, po mom mišljenju, čin nepoštovanja i služimo kao poligon za nečije izborne poene. Da neko pokaže zube Evropi da on može tu i gdje god da održi miting. Taman malo SDA da se digne u izbornoj godini. Ko biva, ako ne da Njemačka i Austrija, ima vazda vazal zvana Bosna. Tu ćemo mi to popeglat’. Jedno malo Kosovo to može da odbije, jer znaju koje su konsekvence, ali mi!? Imamo i dalje taj podanički sindrom: eto nama našeg Sultana, našeg Babuke, a većina vas koja tako to zamišlja je vidjela Stambul i Ankaru samo na razlednici.

Pojma vi nemate koji su turski interesi. Što to babuka nije osudio izjave predsjednice Ruskog doma koje je izrekla u BiH? Neće, nije budala, jer ima zajedničke interese sa Iranom i Rusijom. Ko smo mi to njemu? Što to babuka ne otvori barem 20% proizvodnih pogona u odnosu na one koje Turci imaju u Srbiji? Neće, jer bolja mu je tamo poslovna klima. Zašto Erdogan kojem je “u amanet ostavljena Bosna” ne iskoristi super odnos s Putinom i ne izvrši pritisak kroz Srbiju na Republiku Srpsku da izmijenimo Ustav? Pa neće ljudi, jer su mu preći turski interesi po pitanju Kurda, Sirije, SAD, Irana, plinovoda i naftovoda, nuklearnih elektrana, kupovine teškog naoružanja od Rusije (da ne kupuje više od SAD) i sl.

Dok ne shvatimo da smo najpreći sami sebi, nema nama selameta. U pamet, prvenstveno BOŠNJACI, jer niko nam neće pomoći no mi sami sebi.

Adnan Čustović: BiH kao šahovska ploča između Turske i Rusije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top