+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva: Gradonačelniče, sjetite se Kazana

Neoprostivo bi bilo i da je prvi put, da je samo jednom.

Nažalost bahatost i “zaboravnost” vladajućih struktura je bezgranična, a mi iz Demokratske fronte smo tu da ih napominjemo i opominjemo.

Navika da se budžetska sredstva koriste kao da su privatna svojina je krajnji stepen nepoštivanja građanki i građana države Bosne i Hercegovine, i grada Sarajeva, ali je mnogo gore izbjegavanje obilježavanja stratišta nevinih žrtava koji su mučki ubijeni na Kazanima tokom agresije na BiH.

Kako onda da se ne zapitamo – da li je za njih išta sveto osim udobne stolice?

U cijelosti vam, dragi građani i građanke, prenosimo Otvoreno pismo potpredsjednika FBiH Milana Dunovića upućeno gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki.

“Poštovani gradonačelniče Skaka,

moram koristiti formu otvorenog pisma, jer je to jedini način da se sjetite onoga što Vam je ponovljeno više puta. Dok ste bili dogradonačelnik, a i nakon preuzimanja mandata gradonačelnika, pisao sam Vam o nikada izgrađenom spomeniku na Kazanima. Upoznao sam Vas i usmeno o tome da je još u prethodnom mandatu Kabinet potpredsjednika Federacije BiH, 2012. godine, prebacio 5.000 KM u budžet Grada Sarajeva, a za financiranje izgradnje spomenika na Kazanima. Sada, nakon svih tih informacija i neodgovaranja na vijećnička pitanja, na sjednici Gradskog vijeća vijećnici Demokratske fronte, Lani Velić, na predloženi amandman na budžet za 2018. godinu, javno odgovarate da ne znate o čemu se tu radi i da se ne sjećate da vam je ikad postavljeno ovakvo pitanje.

Gradonačelniče, molim Vas da se sjetite novca koji ste nenamjenski potrošili, a koji je u budžet Grada doznačen iz budžeta Potpredsjednika Federacije BiH. Sjetite se da nije poenta otići na Kazane jednom godišnje i uraditi – ništa. Sjetite se da su gore ubijeni naši sugrađani, nad kojima je počinjen ratni zločin. Sjetite se da su tamo ubijeni i pojedini pripadnici Armije RBiH od strane tih istih zločinaca.

I na kraju, molim Vas da se sjetite onoga što sam poručio kada smo zajedno posjetili mjesto stradanja naših sugrađana na Kazanima. Ono što se desilo na Kazanima jeste ratni zločin, ali to nije bila politika Armije RBiH, koja se borila za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Prestanite opstruirati skidanje hipoteke sa časne odbrane Grada i skidanje hipoteke sa svih građana Sarajeva. Na to Vas obavezuje pozicija na kojoj se nalazite. Znam da senzibiliteta za tako nešto nemate i da loše glumite da ne znate o kakvim se sredstvima radi, ali znajte da građani Sarajeva ne žele biti vaši taoci u pokušaju prikrivanja onoga što su napravili pojedinci – zločinci.

Sarajevu i svim građanima Sarajeva, kao i porodicama žrtava, ste dužni, kao Gradonačelnik, pružiti mir i dostojanstven život, te konačno iskoristiti sredstva koja su Vam poklonjena. Napravite spomenik na Kazanima.”

Otvoreno pismo gradonačelniku Sarajeva: Gradonačelniče, sjetite se Kazana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top