+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Kako glasati za budžet koji nije u interesu građana Grada Sarajeva?

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, većinom glasova prisutnih vijećnika usvojen je Prijedlog Budžeta Grada Sarajeva za 2018. godinu. Podrška budžetu izostala je od vijećnika Demokratske fronte i vijećnika Naše stranke.

Vijećnice DF su dobile podršku Gradskog vijeća Grada Sarajeva za samo jedan amandman, a radi se o izdvajanju sredstava za nabavku aparata za hemodijalizu za potrebe KCUS. Ono što je poražavajuće jeste činjenica da je gradonačelnik, kao predlagač Budžeta, ovaj amandman odbio. Kao što je odbio i sve druge amandmane koje su uložili vijećnici DF i NS, dok je prihvatio sve amandmane vijećnika drugih stranaka (SDA, SDP, GS i nezavisni) .

Glavni razlog zašto je izostala podrška vijećnika DF-a i Naše stranke ovom prijedlogu budžeta jeste, između ostalog, enormno povećanje troškova u iznosu od skoro 1.500.000,00 KM.

Taksativno pobrojano, to izgleda ovako:

  • Vijećnici DF u Gradskom vijeću nisu podržali prijedlog budžeta Grada Sarajeva u iznosu 19.057.305,56, koji je veći za 7,2 % u odnosu na 2017. godinu, a u kojem su kapitalni izdaci u Gradu Sarajevo manji za 26,25 % u odnosu na 2017. godinu.
  • Nisu podržali prijedlog budžeta Grada Sarajeva u kojem su tekući izdaci uvećani 30,78 % u odnosu na 2017. godinu i u kojem su izdaci za bruto plaće i naknade Gradske uprave uvećani 11,75 % u odnosu na 2017. godinu.
  • Nisu podržali prijedlog budžeta Grada Sarajeva u kojem su tekući izdaci za nabavku namještaja uvećani 203,13 % u odnosu na 2017. godinu i koji sad iznose 65.000,00 KM.
  • Nisu podržali uvećanje iznosa za nabavku kompjuterske opreme za 579,10 % u odnosu na 2017. godinu, i koji sad iznosi 194.000,00 KM.

Nisu podržali prijedlog budžeta Grada Sarajeva u kojem gradonačelnik Abdulah Skaka izdvoji 120.000,00 KM za nabavku motornih vozila, a da pritom isti taj gradonačelnik :

  • ne izdvoji jedan jedini fening za obilježavanje 1.marta, Dana nezavisnosti BiH,
  • u prijedlogu budžeta za 2018. godinu ne predvidi sredstava za stipendiranja djece iz socijalno ugroženih porodica,
  • ne predvidi sredstava za sufinansiranje projekata čija su ciljna grupa djeca sa poteškoćama u razvoju,
  • ne predvidi sredstva za sufinansiranja projekata iz oblasti obrazovanja u osnovnim i srednjim školama.

U kojem je gradonačelnik ukinuo izdvajanje sredstava za sufinansiranje zajedničkih projekata sa gradovima pobratimima iz oblasti obrazovanja. Da li to znači da je svrha međunarodne saradnje Sarajeva i gradova pobratima samo turističko putovanje pojedinaca i protokolarno primanje delegacija ?! Sve o trošku građana Sarajeva!

U kojem je smanjen iznos sredstava predviđenih za održavanje vodotoka, uređenje, održavanje i zaštitu uređenih vodotoka na području grada.

U kojem je izdvajanje sredstava za kulturne manifestacije (festival) od posebnog značaja za Grad Sarajevo raspoređeno tako da se za SFF izdvaja se 200.000 KM, dok će se svi ostali festivali morati “uklopiti” u iznos od 50.000 KM.

U kojem su planirana sredstva za pomoć i podršku socijalno ugroženim kategorijama sramno mala, a neka čak i ukinuta.

Na koncu, kako dati podršku Budžetu u kojem ponovno nema iskazanog prihoda u iznosu od 5.000,00KM?!

Naime, još 2012. godine je tadašnji potpredsjednik FBiH Svetozar Pudarić dodjelio novčana sredstva Gradu Sarajevo (Odluka broj: 03-14—3.2A- 521-2/12) u svrhu finansiranja Spomen-obilježja na Kazanima u iznosu od 5.000,00 KM.

Lana Velić, vijećnica Demokratske fronte u Gradskom vijeću

Kako do realizacije projekta nikad nije došlo, na šta je dopisom u aprilu ove godine, potpredsjednik FBiH Milan Dunović ukazao gradonačelniku Abdulahu Skaki, gradska vijećnica Lana Velić je 25.10.2017. godine na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo uputila gradonačelniku Sarajeva vijećničko pitanje istog sadržaja. Međutim, na oba upita odgovora još uvijek nema.

Stoga vijećnica Velić na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo, djeluje amandmanski na predloženi Budžet i traži da se pozicioniraju doznačena sredstva jer u istom nisu nigdje naznačena, niti se jasno vidi namjera izgradnje Spomen-obilježja na Kazanima. I napokon dobija odgovor da gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ne zna o čemu se tu radi, da nije upućen, da se ne sjeća da mu je ikad postavljeno pitanje u vezi sa spomenutim sredstavima.

I kako je napad najbolja odbrana, optužuje vijećnicu Velić da ga proziva bezrazložno i da su krive Gradske službe (kojima on evo sad rukovodi), što nisu radile svoj posao kako treba.

Napominjemo da je sadašnji gradonačelnik u prethodnom mandatu bio dogradonačelnik, da su o ovome često pisali brojni mediji, stoga nam je teško povjerovati da bar na taj način nije informiran o ovoj obavezi Grada Sarajeva.

Građankama i građanima Grada Sarajeva želimo sretnu Novu godinu, uz nadu da će neki naredni budžeti Grada konačno biti doneseni u njihovom interesu, a ne interesu SDA i finansiranju glasačke mašinerije u predizbornoj godini.

Kako glasati za budžet koji nije u interesu građana Grada Sarajeva?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top