+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Ono što ne ode van BiH, otrovi iz magle otjerat će u grob!

Zbog zagađenja zraka 2012. godine, u Bosni i Hercegovini je bio 231 smrtni slučaj na 100.000 umrlih, dok je u Sjedinjenim Američkim Državama 12,1, što implicira da je u našoj zemlji u odnosu na SAD smrtnost zbog zagađenja zraka veća za 2.000 posto.

Situacija u Kantonu Sarajevo dugo nije bila gora. Uz Tuzlu i Lukavac, Sarajevo je jučer bilo jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Zimski problemi u Kantonu Sarajevo se ponavljaju iznova. Geografski položaj Kantona Sarajevo jeste problem, ali neplanska izgradnja koja, u trci za profitom, ne uzima mišljenje svih struka koje u tom procesu moraju biti konsultovane, sprječavaju i ono malo cirkulacije zraka sarajevsko-zeničkom kotlinom.

Postavlja se pitanje ko i na koji način izdaje dozvole za izgradnju tolikih zgrada?

Na “ko“ odgovor je „Kanton Sarajevo“, a “na koji način“, eh, to je već diranje u osinjak.

No to je samo jedan od problema.

Sigurno, najveći problem je teška materijalna situacija građana Sarajeva koji se opredjeljuju za najjeftinije energente, a to su ugalj i druga čvrsta goriva. I umjesto da je grijanje na plin na neki način subvencionirano, ono je za građane najskuplje.

Uprkos ovim činjenicama, ove godine u budžetu Kantona Sarajevo za povećanje energetske efikasnosti zgrada u Kantonu Sarajevo predviđeno je mizernih 600.000 KM.

Jedino što je Vlada pokušala uraditi, prošle godine upravo na Božić, bila je mjera zvana i znana kao ”par – nepar”. I to odluka donesena 24. decembra, dan prije Božića, 25. decembra se nije provodila zbog Božića, a 26. decembra, dan nakon Božića ukinuta jer više nije potrebna?

Da nije Majka priroda pokrenula vjetrove spasa, stanje bi ostalo isto, ako ne i gore nego nakon donošenja te “mjere“.

To je samo napravilo potpuni haos i to bez ikakvog efekta, a rekacija premijera je bila – pogriješili smo!?

A građani se guše, truju i polahko umiru.

Definitivno, Kanton Sarajevo je u krizi u svakom segmentu, a ta se kriza pokušava sakriti javnim iznošenjem neistina, selektiranih (polu)informacija, te i cenzurom.

Samo zbog toga što je radila svoj posao, i objavila običnu servisnu informaciju a koja ne ide u prilog SDA i premijeru, ili drugu stranu priče koja pobija premijerovu, novinarki TVSA Sunčici Šehić je ukinut internet i onemogućen daljnji rad, a ekspresno donesenom Odlukom prebačena je i na drugo radno mjesto.

Premijer često poziva ”nas” da nam pokaže svoje rezultate, a mi mu poručujemo da te rezultate ne treba pokazati ”nama”, nego građanima koji su ga izabrali i koji se truju zbog njegove i nesposobnosti onih koje imenuje na odgovorna mjesta “i po babu i po stričevima“, a najviše po teritorijalnoj pripadnosti.

Premijeru, Vi nama ništa ne možete pokazati, i nemojte misliti da ćete u ovoj sarajevskoj magli uspjeti sakriti plodove Vaše nesposobnosti i Vlade koju predstavljate.

KO DF Sarajevo

Ono što ne ode van BiH, otrovi iz magle otjerat će u grob!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top