+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

SDP BiH i DF BiH: U Livnu održana javna tribina na temu “Korupcija, zlo našeg vremena”

U subotu, 02.12. 2017. godine, u 16.00 sati, u punoj sali hotela Park u Livnu, je održana javna tribina na temu „Korupcija zlo našeg vremena“. Tribinu su organizirale općinske organizacije Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije BiH iz Livna. Uvodno izlaganje na tribini je imala mlada predsjednica OO Demokratske fronte Livno, Ana Konta. Između ostalog naglasila “kako se nada da će budućnost ove zemlje biti građena na društvu bez nepotizma i korupcije i da će se uspješno stati na kraj parazitskom stranačkom sustavu koji vlada u našoj BiH“.

Prof. dr. Dženan Đonlagić, predsjednik kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i potpredsjednik DF-a se osvrnuo na opasnosti političke korupcije za ovu zemlju. Istakao je kako BiH prema podacima gubi cca. 1,5 milijardu KM zbog korupcije na godišnjem nivou, a u isto vrijeme vlast se zadužuje novim tranšama MMF-a.

Zukan Helez, zastupnik u Domu Parlamenta FBiH i potpredsjednik SDP-a je se osvrnuo na probleme kod revizije boračkih penzija i na probleme s kojima se susretao dok je radio na reviziji istih.

Maja Gasal-Vražalica, zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, navela je kako je nus produkt korupcije sve brojniji odlazak naših građana, te kako se moramo boriti protiv korupcije i njenih nus produkata. Taj vid borbe uključuje procesuiranje svih onih uključenih u korupciju. Između ostalog navela je i dva ne tako davna primjera korupcije iz livanjskog kraja koja su prošla nekažnjeno, a u koje su uključeni ministar unutrašnjih poslova Kantona 10 (afera stipendija) i dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH, sve kadar HDZ-a, (afera dodjela proračunskih sredstava svojoj snahi).

O razmjerima korupcije u BiH govorio je Saša Magazinović, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i predsjednik Glavnog odbora SDP-a te je istakao kako su nedavno on i kolegica Maja Gasal Vražalica prisustvovali seminaru u Washingtonu, te kako se cijelo vrijeme seminara govoril o korupciji u BiH iako korupcija i nije bila tema seminara. Saša Magazinović je istakao kako je priča o podjelama i nacionalnoj mržnji samo paravan za kriminal i korupciju.

Uvaženi akademik i istaknuti ljevičar, Slavo Kukić je rekao „kako su nažalost kriminal i korupcija postali stil života u BiH. Isto tako po svim važećim svjetskim i europskim mjerenjima po kojima se mjeri stopa kriminala i korupcije pokazuju kako je BiH u samom europskom vrhu i po stopi kriminala i po stopi korupcije. Rezultat navedenog je to danas je po popisu stanovništva iz 2013. godine milion manje nego po popisu iz 1991, a u periodu od 2013.-2016. još nas je 150.000 manje“, istakao je profesor Kukić.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, Nermin Nikšić, je istakao kako trenutna politička klima u BiH u kojoj je nacionalna retorika podjela paravan za kriminal i korupciju rezultira sve većim odlaskom kako mladih ljudi u potrazi za poslom tako i onih koji imaju dobro plaćeno zaposlenje jer jednostavno ne žele odgajati svoju djecu u takvim okolnostima.

Predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić je između ostalog istakao kako bez politike nema korupcije te kako je korupcija prisutna u svim društvima. „Međutim, nažalost korupcija u BiH ima takve razmjere da je postala rak rana našeg društva protiv koje se moramo boriti svim sredstvima“. Predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić je nadalje istakao kako je posebno opasna tzv. mentalna korupcija. Naime, nažalost većina građana BiH znaju razmjere korupcije ali ipak se odlučuju glasati za one koje je sprovode i prolaze nekažnjeno jer je bolje glasati za svoga makar u gori vuka, zbog toga što je jedino bitno da je „naš“, sve ostalo nije ni važno. „Priča o podjelama i nacionalnoj mržnji je svakako paravan za kriminal i korupciju vladajućih struktura. Boriti se protiv korupcije nije lako, posebno protiv političke korupcije ali je jako važno za opstanak naše BiH. Mi u Demokratskoj fronti ćemo se obračunati sa korupcijom i u našim redovima ako to bude potrebno“, istakao je Predsjednik Demokratske fronte, Željko Komšić.

SDP BiH i DF BiH: U Livnu održana javna tribina na temu “Korupcija, zlo našeg vremena”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top