+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

DF Novi Grad: Pod hitno riješiti problem pijace u Švrakinom selu

Foto: faktor.ba

Demokratska fronta Novi Grad Sarajevo poziva Ministaratvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Općinu Novi Grad Sarajevo da pod hitno riješe problem pijace u Švrakinom Selu.

Već godinama ovaj objekat je potpuno neuvjetan i napušten te je potencijalni izvor zaraze i drugih opasnosti za stanovnike ovog naselja.

Mladen Josipović, stanovnik Švrakinog Sela, kao i njegove komšije izražavaju zabrinutost za zdravlje stanovnika ovog naselja, a posebno djece koja žive u blizini ili prolaze u obližnju školu.

“Nevjerovatno je da nekoliko tzv. privatnika i vlasnika prostora u sklopu pijace ne poduzimaju ništa da zaštite građane od mogućnosti zaraze, povreda i sl. Ono što je još čudnije je da iako je Općina Novi Grad Sarajevo više puta donosila rješenje o rušenju ovog nakaznog objekta, nadležno ministarstvo je pobijalo tu odluku u korist nekoliko privatnika. Logika i zakon kažu da nikom nije dozvoljeno ugrožavati ljudski život, a ipak ministarstvo pobija odluke i rješenja Općine. Općina, Savjet mjesne zajednice kao i građanstvo su više puta iskazivali nezadovoljstvo i ulagali inicijative, ali izgleda da je interes privilegiranih pojedinaca iznad svega. Građani će preduzeti sve ostale legalne radnje da se ovaj problem riješi, da se pijaca ukloni i prostor ogradi. Ovim putem pozivam nadležno ministarstvo da pročita krivični zakon i donese odluku u korist stanovnika Švrakinog Sela”, kaže Mladen Josipović.

Demokratska fronta Novi Grad Sarajevo naglašava da bi ovom problemu što prije trebalo pristupiti kako bi se spriječile eventualne kobne posljedice po građane. Okretanjem glave od problema on neće nestati, nego bi samo mogao postati još veći. Zato je potrebno da se razumiju i uvaže opravdani strahovi stanovnika Švrakinog Sela i hitno uredi prostor pijace.

DF Novi Grad: Pod hitno riješiti problem pijace u Švrakinom selu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top