Komšić: Ko normalan može zaboraviti izjavu Vučića ‘100 za jednoga’

Gost Novog dana bio je bivši član Predsjedništva BiH, bivši ambasador naše zemlje u Srbiji te predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Za danas je najavljena posjeta Aleksandra Vučića Bosni i Hercegovini, a o tome šta on misli o posjeti je rekao kako je Vučić dobrodošao, ali da ne vjeruje da će se desiti nešto spektakularno, kao i da je po izjavama iz Predsjedništva BiH mogao zaključiti da neće biti otvorena škakljiva pitanja, odnosno pitanja o Deklaraciji o zaštiti srpskog naroda.

O temi granice je kazao kako je to tema koja se dugo vuče i da ne vidi da je napravljen neki pomak oko spornih područja.

Srbija je u moje vrijeme nudila i zamjenu teritorija, ali što se tiče ekonomske saradnje, ona će se održavati i mimo Vučića i Predsjedništva. Dobro je da je Vučić došao i njegova posjeta se može posmatrati u kontekstu regionalnih odnosa i na račun blage najave da bi moglo doći do pomaka srbijanske politike u pitanju priznavanju Kosova“, istakao je Komšić za N1.

O Deklaraciji o zaštiti srpskog naroda je komentarisao kako je interesantno gledati kako se takmiče s jedne strane Dodik i SNSD i s druge strane Savez za promjene, ali da ih Dodik drži mudro na koncu – i jedne i druge.

Deklaracija je pokušaj kompenzacije na račun politike koju vodi Vučić na račun Kosova. Po mom mišljenju to je politička igra, ali ne znam da li postoji kapacitet u Predsjedništvu BiH koji će reći ‘zaustavite se malo’“, dodao je.

Komšić je nedavno izjavio kako ne može zaboraviti izjavu Aleksandra Vučića “sto muslimana za jednoga Srbina”, a o tome je danas kazao: “Ko normalan može to zaboraviti? Ko normalan može nacističke poteze ‘sto za jednoga’ zaboraviti? Kako je moguće da ljudsko biće da tako stravičnu izjavu? I na kraju nikad ne kaže izvinite zbog toga – bio sam mlad, pod uticajem Šešelja itd?“.

A o tome da li se danas promijenio je rekao kako je sada pragmatičniji.

Komšić je za N1 komentarisao i izgradnju Pelješkog mosta.

Ja ću u vezi ovoga izreći apsurdnu tezu te kazati kako je dobro da je došlo do eskalacije u vezi ovoga i da je BiH u prilici da stavi na sto ono što Hrvatska neće da riješi s BiH a to je priča o granici, o imovinsko pravnim odnosima. Znam da smo mi kao Predsjedništvo 2005. imali jedinstven stav kada je u pitanju Pelješki most a taj stav je ne dok ne riješimo ova pitanja“, naveo je.

Osvrnuo se i na posjetu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića BiH te je kazao: “Plenković je bio na turneji i obilazio krajeve koji su dominantno entnički. Ta zadnja njegova posjeta je bila više u funkciji promocije Dragana Čovića. Mislim da je došao da da podršku Čoviću vezano za Izborni zakon i mislim da je ova ofanziva iz Hrvatske presuda Prliću i grupi kojoj se sudi u Hagu. Mislim da je to osnov svega jer je teška optužnica u pitanju“.

Na pitanje da li je on trn u oku strankama u BiH je odgovorio: “Nisam personalno trn u oku, ali riječ je o sudaru koncepta. Vjerujem da ova zemlja s ovim konceptom ne može da funkcioniše jer mi se patimo, bez obzira što nas uvjeravaju da napredujemo. Ja vjerujem u drugi koncept, ne etnički, već u stav da budete ponosni na ono što jeste. Mi smo osobe i sve ono što je sadržano u nama je naš identitet a prije svega smo ljudi, pojedinci i ova zemlja treba da pruži zaštitu ljudima a ne da gleda kakve su nam oči i koliko smo visoki. Ja sam problem kao koncept. BiH ne može da funkcioniše kao etnička država“.

O kandidaturi za člana Predsjedništva BiH je rekao kako još nije donio odluku i da to ovisi o političkoj koristi.

Komentarisao je i saradnja sa SDP-om te je naveo kako će zajednička sjednica biti održana u subotu i da smatra da će ta saradnja ići dobro.

Kompletan razgovor možete pogledati na OVOM LINKU

Komšić: Ko normalan može zaboraviti izjavu Vučića ‘100 za jednoga’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top