+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Uoči sjednice DF-a i SDP-a: Šta ljevica očekuje od izbora

Sutra će u Sarajevu biti održana zajednička sjednica glavnih odbora Socijaldemokratske partije BiH i Demokratske fronte.

O tome šta se nakon sutrašnje sjednice može očekivati na političkoj sceni u budućnosti govorili su predsjednik Kluba ove stranke u Parlamentu BiH Damir Bećirović i predsjednik Glavnog odbora SDP-a i zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović.

“To je prije svega znak da alternativa povampirenim rušiteljima naše zemlje postoji i da postoji spremnost da se ljevica riješi svojih kostura iz ormara. Ovo je prekretnica u odnosima na političkoj sceni BiH jer ćemo sada imati jasnu podjelu na one koji žele da vrate dostojanstvo građanima BiH i na one koji svojom bezočnom pljačkom uništavaju našu zemlju. Naravno, kod ovih drugih riječ je onim strankama koje čine vlast kako na državnom tako i na nivou entiteta”, kazao je Bećirović.

Šta ljevica očekuje od izbora 2018. godine?

“Ima još dosta vremena do izbora i naravno puno posla. Naša očekivanja su ista kao i očekivanja velikog dijela građana BiH, a to je da napokon dobijemo vlast koja će se brinuti za građane i ta našu zemlju. Ne smijemo dozvoliti da na vlasti imamo ljude koji zastupaju interese drugih država, one čija se imovina mjeri milionima maraka, a bez ikakvog pokrića i one kojima ne smijete postaviti pitanje kako su zaradili svoj prvi novac. Zbog toga je izuzetno bitno da i ljevica izađe na izbore sa pravim kandidatima koji nemaju “oraha u džepovima”. Sigurno da je najbitnije ko će biti kandidat ljevice za mjesto člana Predsjedništva BiH. Sada sam ubijeđen, više nego ikada, da je to jedino Željko Komšić. Moze zvučati čudno, ali ubijeđen sam da njegov izbor u Predsjedništvo BiH znači i smirivanje tenzija, ne samo u BiH, nego i u regionu. Ovo temeljim na tome da se radi o čovjeku koji je rođen u ovoj zemlji, borio se za nju i ostaje ovdje. Drugačije je kada zemlje regije pričaju sa ljudima za koje znaju da ih ne kontrolišu. Nama su potrebni ljudi kojima je ova zemlja na prvom mjestu, a ne samo da služi za lično bogaćenje. Očekivanja su velika i zato se treba učiniti sve moguce da se ponovo ne dogodi ‎2010-2014”, naveo je Bećirović.

Magazinović je kazao da je sutrašnja sjednica je veliki dan za ove dvije stranke, ali i za sve građane BiH koji vide nadu u zajedništvu i međusobnom razumijevanju za razliku od postojećih politika podjela, blokada i sukoba.

“Naravno i logično, iz različitih interesa ima onih političkih stranaka i pojedinaca koji ne gledaju blagonaklono na intenziviranje ove saradnje. Njihova zabrinutost nam je vjetar u leđa i pokazatelj da smo na dobrom putu. Tu mislim na aktuelne nacionalističke oligarhije”, kazao je Magazinović za N1.

 

Uoči sjednice DF-a i SDP-a: Šta ljevica očekuje od izbora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top