+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Druženje u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost PA DF u Busovači

U Sali Općine Busovača u organizaciji Vijeća za društvena prava Političke akademije DFa i Odbora za rodnu ravnopravnost održana je sjednica na kojoj  se razgovaralo o pitanjima rodne ravnopravnosti u kontekstu razvoja društva, odnosno političkog aktivizma manje zastupljenog spola na svim organizacionim nivoima Demokratske fronte, ali i o podzastupljenosti žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Bosni i Hercegovini.

Generalna procjena svih prisutnih je da pitanje rodne ravnopravnosti nije samo žensko pitanje, mada se u kontekstu manje zastupljenog spola uglavnom u svim slučajevima radi o ženama. Pitanje rodne ravnopravnosti je pitanje stvaranja uslova za istinski razvoj društva. Na sastanku čiji su domaćini bili povjerenik i članovi/ce Općinskog povjereništva Busovača prisutnim članovima i simpatizerima Demokratske fronte  iz Zeničko – dobojskog i Srednjobosanskog kantona među kojima je bilo i općinskih povjerenika/ca obratili su se predsjedavajuća Vijeća za društvena prava PA DF i članice Odbora za rodnu ravnopravnost  Alma Kratina, Dijana  Dofer Galijašević i Mara  Đukić kao i članice ovog odbora iz RS kao i ZDK i SBK.

Kroz  zaključke na kraju sastanka dogovorena je konkretna suradnja u narednom periodu sa ciljem edukacije članstva  i jačanja učešća žena na svim organizacionim nivoima Demokratske fronte.

Činjenica  da je Demokratska fronta već 2014 .godine na Općim izborima delegirajući  žene kao nositeljice lista i kandidatkinje koje su osvojile znatan broj mandata pokazala je na najbolji način razumjevanje važnosti pitanja ravnopravne zastupljenosti spolova, no u okviru procesa razvoja stranke svakako postoji još mnogo prostora da se radi na ovim pitanjima.

Jedno je sigurno, ravnopravno učešće na mjestima odlučivanja kako aktivista tako aktivistica Demokratske fronte najbolji je put za razvoj svih pozitivnih procesa unutar stranke, poruka je sa sastanka  u Busovači.

Druženje u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost PA DF u Busovači

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top