+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

DF KS pita kantonalnu vladu: Do kada ćete lagati radnike GRAS -a i građane Kantona?

Da je KJKP GRAS odavno u propadanju zna cijeli Kanton Sarajevo, a u napredak  u ovom preduzeću vjeruju samo članovi Vlade Kantona i Premijer Kantona Sarajevo ,  koji ovih dana smišljaju nove bajke o izlasku KJKP GRASA iz ponora u koji su ga gurnule stranačke garniture koje dvadeset godina vladaju Kantonom Sarajevo.

Prije stotinu godina Sarajevo je bilo prvi grad u Europi koji je dobio električni tramvaj, poslije toliko godina, na žalost od takve ponosne historije ostala je izbjedjela slika. Kanton Sarajevo danas ima najgori gradski prevoz u državi a sa regijom i svijetom ne vrijedi se ni porediti.

Privredni gigant KJKP GRAS i radnici ovog javnog preduzeća koji su u sred opsade vozeći tramvaj prkosili agresoru sa brda odavno je na koljenima. Povremene donacije iz Turske, i obećanja Vlade i Premijera Konakovića su sve što GRAS danas ima. GRAS – u je krenulo sve nizbrdo poslije rata, kada je ovo preduzeće postalo mjesto kriminala, korupcije i uhljebljivanja podobnih i poslušnih stranačkih kadrova politikom ”izbornog pljena” , od kojih na odgovornost za kriminal su optuženi  Ibrahim Jusufranić i  Borislav Petrović.Preduzeće je padalo u dubiozu i danas ta dubioza iznosi tri stotine miliona maraka koliko GRAS duguje poreznoj upravi, zbog čega su mu zapljenjena tridesest šest  vozila koja su data na aukciju. Premijer Elmedin Konaković je prvo rekao da će vozila otkupiti Vlada, a potom porekao i odustalo se od učešća na aukciji. Još jedna laž i obmana i radnika i građana.

U svemu ovome taoci su radnici i građani cijelog Kantona. Radnici razjedinjeni, skoro je javnost bila frapirana da je predsjedniku sindikata KJKP GRAS Adnanu Himzaniji za potrebe njegovog prevoza  i ”sindikalnog djelovanja” u GRAS – u izdvojeno 1000 litara, što je klasična zlouopotreba sindikata, ako se zna da pojedini radnici nisu primili platu više mjeseci. Nije ni čudo da ljudi okupljeni oko ovog sindikata daju podršku Vladi.

Najnoviji pokušaj Vlade da zadrži  status quo u ovom javnom preduzeću predstavlja imenovanje prinudnog upravnika Harisa Gušića za koga su Premijer i resorni ministar rekli da je sposoban da pokuša vratiti ovo preduzeće na zdrave noge. I pokušao je prinudni upravnik i na sva zvona pohvalio se da su vozila GRAS – a po prvi put očišćena?! Postavlja se realno pitanje, što je onda radio sad već bivši direktor Vatrić kojeg je Vlada u svom ko zna kojem po redu ciklusa zamjene menadžmenta postavila na ovo mjesto.

GRAS više nije samo finansijski problem , već i sigurnosni rizik  za radnike i građane. Vožnja u GRAS – ovim vozilma starim i po nekoliko decenija i tehnički neispravnim pretvara se u igru sreće. U toj igri samo je sreća htijela da u dva ”skoro očiščena” šinska vozila koja su iskočila iz šina nije bilo povrijeđenih. Takve sreće nije bio vozač i putnici minibusa na relaciji Latinska ćuprija – Jarčedoli gdje je uslijed otkazivanja kočnica vozač teže a nekoliko putnika lahkše povrijeđeno.

Uvaženom Premijeru savjetujemo da podnese ostavku i da konačno kaže da on i Vlada na čijem je čelu nisu sposobni da izvuku KJKP GRAS iz dubioze u kojoj se nalazi i taj posao prepusti nekome ko ima toliko političke mudrosti i hrabrosti da se uhvati sa ovim ogromnim problemom u koštac. U suprotnom, KJKP GRAS nezaustavljivo ide u ponor i stečaj.

Uvaženi Premijeru i članovi Vlade Kantona, hoćete li napokon preuzeti odgovornost? Priznati da niste sposobni da riješite ovo pitanje i da prestanete bacati prašinu u oči građanima koji  svakog dana rizikuju život vozeći se u vozilima starim po nekoliko decenija.

Gospodine Konakoviću ,  jeste li spremni da radi vaše nesposobnosti i kupljenja političkih poena bajkama o sanaciji GRAS -a koje nisu realne , u nekoj narednoj nesreći, čije  je pitanje trena kad će se desit zbog tehnički neispravnih vozila, nekoga nositi na duši? Do kada ćete lagati radnike GRAS -a  i građane Kantona?

P.S. Juče  smo se oglasili  o sukobu na relaciji premijer Elmedin Konaković – direktor KJKP Vodovod i Kanalizacije Nezir Hadžić!

U jučerašnjem interviju N1 Televiziji, gospodin Konaković je rekao da račune polaže Bogu i građanima ovog grada.Stoga zahtijevamo da sukobe koje imate  ne prelamate preko leđa građana nego da se uhvatite u koštac sa problemom vodosnadbijevanja u Kantonu.

Uvaženi premijeru, preuzmite odgovornost i riješavajte probleme građana! Ne pravite se zaboravni, direktora ovog javnog preduzeća imenovali ste Vi i Vlada kojom predsjedavate.

Ne prebacujte odgovornost nego je preuzmite ! Ukoliko niste sposobni prepustite onima koji jesu!

DF KS pita kantonalnu vladu: Do kada ćete lagati radnike GRAS -a i građane Kantona?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top