+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

DF KS: Ima li na vidiku ”Strategije obrazovanja i nauke 2017 – 2022” u Kantonu Sarajevo?

Kao grom iz vedra nema sve nas je pogodila vijest da je upis na fakultete Univerzteta u Sarajevu prepolovljen spram planiranog. Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, ovakvu situaciju opravdao je, demografskim promjenama, migracijama, promjenom sistema školovanja u devetogodišnje. I jednom rečenicom opisao svu nebrigu i neplanski rad Vlade u kojoj je ministar.

Umjesto brigom o mladima, ekonomijom, zadržavanju mladih vlada se bavi samom sobom, posebno se ovo odnosi na premiijera Konakovića koji ovih dana umjesto rješavanja gorućih problema Kantona, bavi se širenjem dezinformacija o njegovoj smjeni zbog unutarstranačkih sukoba u vezi sa izještajem o KJKP Vodovod i kanalizacije.

Ne obazire se vlast ni na nasilno i političko podčinjavanje fakulteta u Kantonu Sarajevo, kojih smo svjedoci poslijednjih mjeseci na Medicinskom fakultetu, na kojem je poslije harange i nelegalne peticije te političkim pritiscima od strane direktorice KCUS Sebije Izetbegović, smjenjena dekanesa Hadžović – Džuvo. Niko tada nije stao u zaštitu ove nekad respektabilne institucije obrazovanja u Kantonu.

Politika se uvukla i među studente, pa smo tako u poslijednjih par godina na čelu Studentskog parlamenta univerziteta Sarajevo imali Harisa Zahiragića, člana SDA, poznatog po homofobnim i klerofašističkim stavovima, koji se više bavio političkim istupanjima, nego zastupanjima u rješavanju problematike studenata koje je predstavljao. Njegov nasljednik je Merim Serdarević također član SDA, postavljanjem lojalnih kadrova na čelo studentskog parlamenta vlast čini sve moguće da pod kontrolu stavi sve glasnije nezadovoljstvo studenata uvijetima studiranja u Kantonu.

Vlada Kantona Sarajevo je još u septembru prošle godine krenula u izradu ”Strategije obrazovanja i nauke u periodu 2017 – 2022” godina. Strategija je planirana biti gotova i usvojena u martu ove godine, međutim istoimene nema ni na vidiku iako je školska godina pred vratima. Ovo je ujedno još jedan pokazatelj nezainteresovanosti i nesposobnosti Vlade da se brine o jednom o najvažnijem segmentu društva.

Pitamo se da li to Vlada Kantona Sarajevo namjerno srozava ugled institucija obrazovanja, u cilju pogodovanja privatnim fakultetima, koji sve više uzimaju primat kod učenika pri upisu s obzirom da se ništa ne radi da diplome sa naših fakulteta budu priznate u svijetu. Vlada i resorno ministarstvo nikad nisu dovršili ni bolonjski proces, iako je isti trebao davno da bude završen.

Draga gospodo iz Vlade, uvaženi premijeru Konaković, od koga je previše je. Polako ali sigurno uništavate našu budućnost, vi nemate ni strategiju, ni plan ni sistematsko rješenje za problem hiperprodukcije kadrova koji poslije svog školovanja, ne mogu naći zaposlenje, dok deficitarni kadrovi svakodnevno odlaze.

Tražimo od vas da prestanete podrivati i ovo malo ugleda što je ostalo obrazovnim institucijama!

Prestanite pogodovati privatnim fakultetima i uništavati ono što je desetljećima građeno i bilo osnova razvoja i budućnosti!

Uvaženi premijeru vaš unutarstranački sukob ne zanima studente i mlade u Kantonu Sarajevo, koji odlaze iz Kantona nepovratno, i umjesto faktor razvoja kantona i države postaju faktor razvoja stranih tržišta! Gospodo znanje nema cijenu, a vi tako olako puštate da vam se odlivaju buduće generacije mladih i pametnih ljudi!

Od vaše ”strategije” evidentno je da nema ništa, barem budite toliko karakterni priznati sebi i građanima da ste podbacili!

DF KS: Ima li na vidiku ”Strategije obrazovanja i nauke 2017 – 2022” u Kantonu Sarajevo?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top