+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Potpredsjednik FBiH, Milan Dunović uputio otvoreno pismo Novaliću i Bukvareviću

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Demokratske fronte, Milan Dunović uputio je otvoreno pismo premijeru Vlade Federacije BiH, Fadilu Novaliću i ministru Salki Bukvareviću:

Poštovani premijeru Novaliću i ministre Bukvareviću!

Demobilisani borci ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine već više od mjesec dana traže svoja elementarna ljudska prava!

Šta je sa vama, imate li imalo svijesti i savjesti? Da li ste svjesni da ljudi koji su u najtežim momentima za Bosnu i Hercegovinu bili spremni dati život, sada, nakon mjesec dana mirnih protesta, ne mogu da dobiju odgovore na neka jednostavna pitanja. Odakle vam pravo da ih zavaravate i ignorišete? Njihovi zahtjevi su  razumni i opravdani, pa je krajnje vrijeme da učinite ono što je vaša obaveza. Njihova prava predstavljate prijetnjom za budžet Federacije BiH, a svjesni ste koliko je to netačno, jadno i licemjerno. Kakva prijetnja, otkud vam više pravo da se tako neodgovorno ponašate? Svima, pa i vama, jasno je da ne bi bilo novih opterećenja za budžet ukoliko bi se njihovi zahtjevi istinski sagledali, te ukoliko bi se pristupilo njihovom sistemskom rješavanju. Potpuno su jasne manipulacije sa jedinstvenim registrom boraca, sa „trikovima“ pomoću kojih su pojedinci neopravdano stekli određena sredstva i beneficije. Broj boračkih udruženja koja egzistiraju u Federaciji BiH je nerealan, pa je više nego jasno da se radi o prevari. Hajde da prekinemo laž, hajde da naučimo kako se naglas izgovara istina!

Tražim hitne odgovore na sljedeća pitanja:

  1. Kada ćete dostaviti informaciju u kojoj fazi izrade se nalazi jedinstveni registar boraca FBiH, tačnije, kada se očekuje njegovo konačno objavljivanje u skladu sa stvarnim nosiocima prava (uz pretpostavku izbacivanja lažnih boraca iz registra)?
  2. Na koji način ćete opravdati postojanje preko 1600 boračkih udruženja i šta poduzimate u smislu racionalizacije financiranja istih, sa ciljem da financijska sredstva dođu do krajnjih korisnika – boraca, koji su u situaciji da im borački dodatak može biti jedini izvor prihoda? Napominjem da je riječ o ljudima koji su bili spremni dati svoj život za očuvanje Bosne i Hercegovine, a danas nisu u mogućnosti da imaju osnovne pretpostavke za normalan život (npr. da žive od svoga rada!) Pakao rata su uspjeli preživjeti, a hoće li uspjeti preživjeti vašu bešćutnost?
  3. Da li smatrate da treba biti upitno pravo na zdravstveno osiguranje demobilisanih boraca?
  4. S obzirom na kompleksnost i osjetljivost ovog pitanja, također, očekujem da me informišete o zakonskim i administrativnim rješenjima, te mjerama koje ste predvidjeli u cilju povrata sredstava od onih koji nisu upisani u registar, ili su upisani na nelegalan način, odnosno lažnim borcima koji, nezakonito duži ili kraći period, koriste i primaju različite boračke dodatke i ostvaruju beneficije.
  5. Podvlačim i nužnost utvrđivanja odgovornosti, te sankcionisanja pojedinaca koji su u svojstvu svjedoka davali lažne izjave, a kako bi neki ostvarili prava na osnovu tih izjava. Također, neophodno je isto utvrditi i za službenike iz  administracije i institucija koji su davali lažna uvjerenja, na osnovu kojih su pojedincima omogućili nepripadajuće beneficije.
  6. Da li ćete prije objave registra boraca sistemski pristupiti rješavanju ovog problema, poduzeti sve mjere za otklanjanje gore navedenih propusta i sankcionisati osobe koje su učestvovale u eventualno nelegalnim radnjama, a koje su imale za cilj nelegalno sticanje novčanih sredstava? Neophodno je, također, definisati procedure izmjena i upisa podataka u registar, nakon čega  će objavljivanje istog imati svoj stvarni smisao i svrhu.

Svaki drugi redoslijed postupanja će obesmisliti objavljivanje registra boraca, jer imamo iskustva i sa ranijim načinima manipulacije, te baratanjem sa brojem od preko 570.000 boraca. Ne kupujte političku karijeru mešetareći sa tako osjetljivom kategorijom društva; ne igrajte se sa ljudskim životima. Znate da vaše pogrešne kalkulacije neće suštinski riješiti financijski težak položaj onih koji su bili tu za državu Bosnu i Hercegovinu u njenim najtežim istorijskim trenucima.

Potpredsjednik F BiH, Milan Dunović

Potpredsjednik FBiH, Milan Dunović uputio otvoreno pismo Novaliću i Bukvareviću

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top