+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Ozren Blagovčanin za Oslobođenje: Mnogi se kandiduju za izbore samo zbog trgovine

Veliki broj pojedinaca lokalne izbore vidi kao način za ostvarivanje ličnih ambicija, kaže Ozren Blagovčanin, kandidat koalicije DF-GS za OV Novo Sarajevo

Ozren Blagovčanin, generalni sekretar Građanskog saveza i kandidat koalicije Demokratska fronta – Građanski savez za Općinsko vijeće Novo Sarajevo, u intervjuu za Oslobođenje osvrće se na protekle četiri godine koje je proveo u OV-u Novo Sarajevo, govori o ciljevima ukoliko bude ponovo izabran za vijećnika…

Već ste vijećnik četiri godine u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, šta je obilježilo prethodni mandat ovog tijela lokalne zajednice?

– Prije svega, hvala vam na ustupljenom medijskom prostoru i što ste prepoznali moj rad u Vijeću i dali mi priliku da otvoreno pričam o tome. Sam ulazak u Općinsko vijeće za mene je, kao najmlađeg vijećnika, predstavljao izazov.

Sramno uvećanje

Prije svega sam bio svjestan koju odgovornost imam prema građanima i građankama općine Novo Sarajevo. Sam početak mandata je obilježila klasična politička trgovina pojedinih vijećnika i vijećnica, koji su Vijeće vidjeli kao ostvarivanje ličnih interesa, a ne ono zašto su oni izabrani, a izabrani su da budu glas građana i građanki. Njihov rad se kasnije vidio na sramotnom povećanju poslaničkih paušala – naknada, dok, na primjer, mnoge stvari u budžetu pogotovo u socijalnim kategorijama su na niskom nivou. Također, mandat je obilježilo i neimenovanje dugo očekivane sportske dvorane na Grbavici koja je trebala nositi naziv po istinskom heroju općine Novo Sarajevo, a radi se o pokojnom Goranu Čengiću. Kao vijećnik svojim inicijativama, vijećničkim pitanjima i samim glasanjem na sjednicama Vijeća opravdao sam da je politika odgovoran posao, koji mora biti u službi običnog naroda koji živi na području općine Novo Sarajevo.

Kampanja je u samom finišu, kako do sada vidite predizbornu kampanju za lokalne izbore 2020. godine?

– Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi u vanrednoj situaciji, nažalost, pandemija koronavirusa je blokirala normalan život u čitavom svijetu, pa tako i kod nas. Ovu kampanju radimo iz totalno drugačijeg ugla u odnosu na prethodne kampanje, jer moramo misliti prije svega na građane i građanke kojima se obraćamo, budući nam je njihovo zdravlje najvažnije. Sama pandemija nam postavlja pitanje u kakvim uslovima će biti održani izbori, kako će biti ostvarena njihova regularnost i kolika će biti izlaznost. Nažalost, osim pandemije koronavirusa, ovu kampanju generalno karakterizira veliki broj pojedinaca koji lokalne izbore vide kao način za ostvarivanje ličnih ciljeva i ambicija, koristeći naše resurse kroz budžete, tendere i javne nabavke. Također, primijetio sam da se političke organizacije pretjerano ne bave socijalno ugroženim kategorijama kao što su boračka populacija, penzioneri, civilne žrtve rata, osobe sa invaliditetom, a one moraju biti na prvom mjestu.

Kakva je trenutna situacija u općini Novo Sarajevo?

– Generalno, situacija u Bosni i Hercegovini već 25 godina nije na zavidnom nivou u svakom segmentu društva i te se pojave odražavaju i na općinu Novo Sarajevo. Mnogi su primjeri da se budžetska sredstva troše prije svega na finansiranje političkih stranaka i radnih tijela u Općini Novo Sarajevo. Spomenuo sam već poslaničke paušale – naknade, strategije, projekte i dokumente koji nemaju svoj krajnji cilj i obično ostaju mrtvo slovo na papiru. Ta sredstva se itekako mogu upotrijebiti u druge svrhe, koje će biti i vidljive i korisne za građane i građanke općine Novo Sarajevo.

Uredu, Vi kao izabrani budući vijećnik, u koje biste svrhe upotrijebili ta sredstva?

– Prije svega, to nisu mala sredstva. Također, općina kao lokalna zajednica ima itekako utjecaja na život građana i građanki općine Novo Sarajevo. Spomenuo sam već socijalne politike, prevashodno cilj će mi biti bolji status boračke populacije te civilnih žrtava rata, bolji status naših penzionera koji su nama mladima izgradili ovo što trenutno imamo i to je najmanje što možemo učiniti da im zahvalimo.

​Moć glasača

​Moram spomenuti još da ću se zalagati za bolji status porodilja i samohranih roditelja, jer je on trenutno na jako niskom nivou. Također, komunalne politike moraju biti bolje u općini Novo Sarajevo gdje imamo problem sa ilegalnom gradnjom, saobraćajem u mirovanju, zelenim površinama, te ću svojim zalaganjem i trudom pokušati općinu Novo Sarajevo učiniti lokalnom zajednicom po uzoru na evropske prijestolnice.

Za kraj, koja je Vaša poruka građanima i građankama Novog Sarajeva?

– Od samog objavljivanja kandidature naglašavam dvije stvari, koje ću i sada spomenuti. Prva stvar je da izađete na glasanje za izbore 2020. godine, jer neko se borio za vaše pravo glasa i molim vas da to pravo iskoristite. To je dan kada je moć u vašim rukama. Druga stvar, koja je također jako bitna, jeste da živimo u nevremenu, nažalost, ova pandemija je pogodila ne samo našu zemlju nego čitav svijet, zato apelujem na sve vas, zbog vašeg zdravlja i zdravlja vaših ukućana, da nosite maske, perete ruke i držite distancu.

Ozren Blagovčanin za Oslobođenje: Mnogi se kandiduju za izbore samo zbog trgovine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top