OP DF NS – Izdvojeno iz ‘Strategije 2020’: Adaptacija i modernizacija predškolskih i školskih objekata i škola za osobe sa umanjenim sposobnostima

Na teritoriji općine Novo Sarajevo, po popisu iz 2013. godine imamo sljedeću obrazovnu strukturu građana općine: 28,9% visoka škola/fakultet, 5,9% viša škola, 48,9% srednja škola, 11,5% osnovna škola, 2,4% nepotpuno osnovno obrazovanje, 1,6% bez ikakvog obrazovanja.

Što se tiče informatičke pismenosti građana, 61,1% je na popisu 2013. reklo da posjeduje informatičko znanje.

U “Strategiji 2020” zacrtano je da: objekte predškolskih, školskih, a posebno školskih objekata namijenjenih za djecu sa umanjenim sposobnostima treba modernizirati IT i didaktičkom opremom. Nadalje, naglašeno je pri uspostavljanju saradnje sa sličnim ili istim obrazovnim ustanovama iz zemalja EU Općina Novo Sarajevo treba biti garant, i otvoriti nove oblike povezivanja obrazovnih ustanova kao i svih direktnih i indirektnih korisnika.

Nevladinim organizacijama koje su nesebično preuzele najvažniju ulogu u obrazovanju djece sa poteškoćama i koje imaju značajan potencijal i priznanja za doprinos, Općina Novo Sarajevo treba učiniti da se njihovi edukacijski planovi unaprijede i budu dijelom dodatnog obrazovanja (dok se obrazovanje ne stavi pod općinske okvire). Neophodno je povećati izdvajanja za programe socijalne inkluzije i maksimalno inicirati donošenje adekvatne zakonske regulative uz savjetovanje sa pomenutim nevladinim organizacijama.

Neophodno je započeti procese stjecanja novih znanja i vještina djece, po uzoru na primjere dobre međunarodne prakse. Nova znanja su neophodna u cilju neformalnog obrazovanja iz različitih oblasti (pčelarstvo, didaktika, hortikultura, zanati i obrti, tradicionalna zanimanja, umjetnost, ekologija…).

Potrebno je osigurati adekvatne uvjete za proces učenja, uz podršku stručnih lica.

Izgradnja dnevnog centra s multimedijalnim sadržajima kao novog objekta ili prilagođavanje postojećih kapaciteta Međunarodnog centra i Dječije kuće, gdje bi se mogle odvijati sve društvene aktivnosti koje se odnose na sport, rekreaciju i učenje novih vještina, u cilju adekvatnog osamostaljivanja i razvijanja poduzetničkog i kreativnog duha mladih ljudi. Već smo pisali o napuštenim, devastiranim objektima kojima bi nova namjena mogla biti jedan od ovakvih centara.

‘Zeleni krovovi’ koje smo također naveli kao jedan od ciljeva u našoj ‘Strategiji 2020’ se također mogu iskoristiti kao mjesto gdje bi se mogla razvijati i usmjeravati kreativnost mladih sa umanjenim sposobnostima.

Na kraju, osnovne škole, sportske objekte otvorenog i zatvorenog tipa, aleju Vilsonovo šetalište, te Međunarodni centar za djecu i omladinu na Grbavici staviti u funkciju za vannastavne aktivnosti kao što su edukativne radionice, kreativne radionice, takmičenja u znanju, te organiziranje manifestacija koje bi afirmiralo druženje djece i njihovo dodatno neformalno obrazovanje.

Općina Novo Sarajevo već pruža dovoljno potencijala. Treba nevladinim organizacijama, udruženim građanima, potencijalnim poslovnim subjektima pružiti mogućnost da postojeće objekte koriste za društveno-odgovorno djelovanje.

OP DF NS – Izdvojeno iz ‘Strategije 2020’: Adaptacija i modernizacija predškolskih i školskih objekata i škola za osobe sa umanjenim sposobnostima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top