+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Gdje je kultura u Novom Sarajevu

Na području općine postoji jako mali ili zanemarljiv broj adekvatnih objekata koja se odnose na kulturu, umjetnost, sport i muzičke aktivnosti. U tu svrhu potrebno je osavremeniti postojeće ili izgraditi nove objekte. Pohvalno je to što je izgrađena nova Sportska dvorana ‘Novo Sarajevo’, ali općina i dalje nema kino i to bi trebalo biti jedno od prioriteta kapitalnih investicija.

Ako već postoji dokument “Mapiranje otvorenih prostora i napuštenih objekata u Sarajevu”, i ako postoje kreativna rješenja za devastirane i napuštene objekte, ne vidimo razlog zašto se ne bi u saradnji sa sposobnim, mladim kadrom nevladinog sektora učinilo da ovi objekti koji trenutno služe za razna devijantna ponašanja postanu objekti koji su prijeko potrebni Novom Sarajevu.

Strategija za razvoj i podršku mladim ljudima bi trebala obuhvatati i Kreativne centre kao njihov dio. HUB-ovi su postali svakodnevnica u ovo online doba, a uz minimalna ulaganja se podiže životni standard Novosarajlijama, a samim time  napreduje lokalna ekonomija. Isplativost Kreativnog centra je i u networkingu, okupljanju mladih u Inkubator ideja, a općina bi imala dodatni prostor za informativni centar.

Javnom raspravom građani su odlučili da ne žele zgradu sa 22 sprata na području Strojorada na Grbavici, ali o sadržajima kulture (kino, umjetnička galerija, biblioteka, hub – Kreativni centar i sl.) nije bilo govora.

Vrijeme je da se glasom građana odredi budućnost ovih objakata.

Mi ćemo biti vaš glas u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.

#novosarajevopobjeđuje

Gdje je kultura u Novom Sarajevu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top