+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Senad Kapo: Ne valja se pravit’ blesav, može čovjek, ned'obog, takav i ostat’

Krenula predizborna, čini mi se agresivnije nego ikad. 

Samo što su liste u CIK unesene, počeli liderčići i ‘cure udavače’ iznositi razne gluposti u svrhu diskreditacije političkih protivnika.

Neki dan udariše u Avazu po Aerodromu i kako je tamo situacija loša, ne samo zbog korone, nego zato što je smjenjen bivši direktor koji je, gle koincidencije, bio imenovan iz SBB-a, a ovaj novi je iz DF-a.

Poslije toga u Raportu nalijepiše Toplane da je rukovodstvo koje je imenovano iz DF-a, a prije nepuna dva mjeseca, uništilo firmu. A kad bi neko htio to uraditi, ne bi mu uspjelo za dva mjeseca. Stručnjacima iz SDP-a je trebalo skoro godinu dana da naprave mnogo belaja i nezakonitosti, ali opet nisu uspjeli uništiti Toplane.

Onda u Pressu osvanu priča o Parku i DF-ovim kadrovima.

Hajmo malo o Parku.

Kada je Šestorka konstituisala Vladu, tada su sjeli pregovarački timovi i podijelili resurse nekim koeficijentima, i to preduzeća i ustanove kategorisane u I, II i III grupu (ili A, B, C, ne sjećam se).

I onda su se sve partije koje su činile tu vladu izjasnile šta je sfera njihovog interesovanja i tako se ‘podijele’ te firme između partnera.

Znači, ona priča o programskoj koaliciji je pala u vodu početkom prvog sastanka u kojem su, kao ratni plijen, podijeljene firme.

I sad se ovi iz NiP+3×0 prave naivni k’o francuske sobarice. A na isti način su oni imenovali svoje direktore i v.d. direktore. SDP u Toplanama je imenovao i trećeg v.d. direktora koji nije postojao u Statutu. Odlukom ljudi derogiraše Statut i postaviše svog trećeg v.d. izvršnog direktora.

Šta se desilo u Parku?

U Statutu  pisalo da direktor može biti samo neko ko je završio biotehnički fakultet, dodalo se još zanimanja jer je isti bio pomalo diskriminirajući. U čemu je problem da direktor bude neko ko je završio neki ekonomski smjer? Je li dobar doktor uvijek dobar izbor za menadžera u nekoj bolnici? Nije, naravno da nije.

A Statut je promijenjen u vrijeme dok je resorni ministar bio Srđan Mandić a premijer Edin Forto, u septembru 2019. godine. Pitamo Elmedina, Dinu, Konakovića i Čamparu – zašto se to tad nije problematizovalo? 

Da pojasnim i proceduru izmjene Statuta. 

Statut mijenja Skupština preduzeća koja prije toga pošalje prijedlog Statuta resornom ministarstvu i Vladi koji onda daju obavezujuće upute punomoćnicima, članovima Skupštine, kako da glasaju. Ako i ne da, kod sazivanja Skupštine Vlada dobije sve dokumente, tako da je 5.9.2019. godine KJKP Park dobilo Zaključak Vlade KS kojim ona prima na znanje informaciju o sazivanju Skupštine, a poslije sjednice u Ministarstvu komunalne privrede i infrastrukture su obavješteni o toku sjednice i dostavljeni su im svi akti u zakonskom roku. Tada Vlada nije izvršila obustavljanje nijednog akta, a to je njena nadležnost.

Konkurs za izbor direktora je bio javan i objavljen u Službenim novinama i medijima.  Koliko je sve bilo transparentno dovoljno govori i to da se prilikom izbora i imenovanja pozvao i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, gdje se tražilo i njihovo prisustvo, ali se oni proglaše nenadležnim. Opet, priča o nepostojanju potrebnih certifikate je samo logika ‘daj da nabacamo što više, nešto će se primiti’.

Šta se u ovo godinu i dva mjeseca uspjelo uraditi u KJKP Park? Pobrojat ćemo taksativno, malo je prostora elaborirati sve.

  • Stabilizovan rad preduzeća
  • Uveli red i disciplinu nakon mnogo problema, pa i prijetnji direktorima po život
  • Istina, uz pomoć resornog ministarstva vraćeno 1.350.000,00 KM po tužbama radnika na postupke prethodnih uprava koje su ih mobingovale i uskraćivale prava, proizvoljno i protivzakonito ih prebacivali na druga radna mjesta i smanjivali plaće.
  • Unaprijedili poslovanje i rasadničku proizvodnju, unaprijedili i obnovili mehanizaciju
  • Unaprijedili sadržaj u Pionirskoj dolini sa novim nastambama i životinjama, adrenalin-parkom, obovljen mini-golf, očišćena jezera…
  • Vratili u posjed imovinu KJKP Park koja se nalazi u Dubrovniku
  • Uvedena kontrola korištenja mehanizacije i automobila, te potrošnja goriva
  • Raskinuti svi štetni ugovori u kojima su cijene hrane za životinje u Pionirskoj bile kao iz kakvog restorana
  • Tokom pandemije i stanja nesreće grad je maksimalno čišćen i uređivan, što su primjetili svi građani Sarajeva
  • Također, tokom pandemije potrošeno 3.000 KM na javne nabavke, dok su druge firme kojima su upravljali današnji napadači na KJKP Park trošile od 350.000,00 do 800.000,00

I, između ostalog:

  • U KJKP Park dosada potrošena sredstva na reprezentaciju iznose 0 KM
  • Po direktora ne dolazi vozač niti ga vraća kući, kako je to prije bilo.

I još mnogo drugih stvari koje su uzrok da je KJKP Park, u odnosu na prethodne uprave, prilično stao na noge.

A KJKP Park je pod stalnom kontrolom inspekcija koje služe kao legalizovani pritisak na političke protivnike. Znači, Kantonalnim inspektoratom upravlja SBB i šalje inspektore firmama u kojima nije upravljačka struktura iz SBB-a i njima bliskih ljudi.

Kakvim perfidnim igrama se služe članovi NiP + 3×0 pokazat će vam i primjer kada se desila smjena Vlade KS. 

Naime, tada su svim svojim članovima (sadašnje četvorke) uputili informaciju da su dužni do 31.01.2020. godine dostaviti nove informacije o imovini i primanjima, a ostalima ne. I odmah po isteku tog datuma, svi drugi su dobili kazne u iznosu od 1.000 KM koje su, naravno, morali platiti.

A zakon koji to reguliše donesen u aprilu 2019. godine. I nije se moglo tu poslati upozorenje svima zbog neupućenosti, nego se odmah postupilo po izreci ‘nepoznavanje prava ne opravdava’, a ista ova izreka se preinačila kao opravdanje za uzurpaciju pečata članova Predsjedništva NiP-a, Elmedina, Dine i Konakovića.

Sigurno se već svaki građanin koji ovlaš prati političku situaciju zapitao zar je moguće da je samo DF problem u cijelom Kantonu Sarajevo. Da ne valjamo ni poziciji ni opoziciji.

Da možda nije problem što ćemo reći da je Aljoša Čampara u sukobu interesa jer je:

  • zastupnik u Parlamentu FBiH
  • zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo
  • ministar FMUP-a

I Čampara, kao Elmedin, Dino i Konaković, tri u jedan. Čovjek zvani zakonodavno-izvršna vlast. 

Da nije problem majstoru spina i mahalanja i njegovoj zamjenici Danijeli Kristić to što ZOI ‘84 raskida ugovor koji je štetan po preduzeće, a odnosi se na ugovor o zakupu Benetona u šta je pomenuta indirektno uključena?

Mi znamo šta je problem – problem je što mi ne igramo po vašim pravilima, mi igramo po zakonu.

A kažu da smo nebitan faktor u Kantonu Sarajevo…

Šta bi nam tek pokušavali raditi da smo bitni…

Senad Kapo: Ne valja se pravit’ blesav, može čovjek, ned'obog, takav i ostat’

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top