KO DF Sarajevo: Amra Kunovac još u junu podnijela inicijativu za rješenje problema deponije Smiljevići

Jutros ponovo imamo okupljanje građana Mjesne zajednice Zabrđe i okolnih sarajevskih naselja kod gradske deponije Smiljevići.

Građani po ko zna koji put pokušavaju upozoriti vlasti na nemoguće uvjete života, a najviše se žale na neugodan miris koji je najintezivniji tokom ljeta. Zbog kojeg ne mogu otvoriti prozore, izaći u svoje dvorište, zbog kojeg je svaki izlazak iz kuće praćen nelagodom.

Dok nadležni tvrde da se otpad odlaže na sanitaran način i prema uputama, te da oni nemaju drugo rješenje, istina je sasvim drugačija. Istina je da je na deponiji uništena skupocjena oprema, otpad se reciklira u malim količinama, niko ne zna šta se radi s životinjskim otpadom. Vode s deponije bez prečišćavanja slijevaju se u Lepenički potok, jer prečistač nije u funkciji od 2011. godine.

Već duže vrijeme jedni na druge prebacuju odgovornost jer oni jednostavno nisu u stanju suočiti se sa problemom i riješiti ga.

Zastupnica Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Amra Kunovac još u mjesecu junu ove godine je tražila da se osposobi prečistač i da se konačno riješi dugogodišnji problem, ali vlast očigledno nema sluha.

A dugoročno gledano, ovakav bahat odnos i neadekvatno saniranje otpada i njegovih nuspojava, sigurno će dovesti do porasta oboljenja kod stanovništva direktno i indirektno izloženog štetnim uticajima deponije Smiljevići.

KO DF Sarajevo: Amra Kunovac još u junu podnijela inicijativu za rješenje problema deponije Smiljevići

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top