+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

KO DF Sarajevo: Amra Kunovac još u junu podnijela inicijativu za rješenje problema deponije Smiljevići

Jutros ponovo imamo okupljanje građana Mjesne zajednice Zabrđe i okolnih sarajevskih naselja kod gradske deponije Smiljevići.

Građani po ko zna koji put pokušavaju upozoriti vlasti na nemoguće uvjete života, a najviše se žale na neugodan miris koji je najintezivniji tokom ljeta. Zbog kojeg ne mogu otvoriti prozore, izaći u svoje dvorište, zbog kojeg je svaki izlazak iz kuće praćen nelagodom.

Dok nadležni tvrde da se otpad odlaže na sanitaran način i prema uputama, te da oni nemaju drugo rješenje, istina je sasvim drugačija. Istina je da je na deponiji uništena skupocjena oprema, otpad se reciklira u malim količinama, niko ne zna šta se radi s životinjskim otpadom. Vode s deponije bez prečišćavanja slijevaju se u Lepenički potok, jer prečistač nije u funkciji od 2011. godine.

Već duže vrijeme jedni na druge prebacuju odgovornost jer oni jednostavno nisu u stanju suočiti se sa problemom i riješiti ga.

Zastupnica Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Amra Kunovac još u mjesecu junu ove godine je tražila da se osposobi prečistač i da se konačno riješi dugogodišnji problem, ali vlast očigledno nema sluha.

A dugoročno gledano, ovakav bahat odnos i neadekvatno saniranje otpada i njegovih nuspojava, sigurno će dovesti do porasta oboljenja kod stanovništva direktno i indirektno izloženog štetnim uticajima deponije Smiljevići.

KO DF Sarajevo: Amra Kunovac još u junu podnijela inicijativu za rješenje problema deponije Smiljevići

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top