Saopštenje KO DF Sarajevo povodom fašističkih grafita usmjerenih protiv jevreja

Demokratska fronta Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje ispisivanje grafita skandaloznog sadržaja na stambenim zgradama u kojima žive članovi malobrojnih preostalih Jevrejskih porodica u Sarajevu.

Ovim putem pozivamo policijske i pravosudne organe u Kantonu Sarajevo da što hitnije identifikuju i sankcionišu počinioce ovih radnji kojima se unosi nemir kod građana Sarajeva i na nasuroviji način podsjeća na mračne godine holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Živimo u  vremenu u kojima smo na teritoriji Bosne i Hercegovine doživjeli novi genocid, te se upravo iz Grada Sarajeva, koji se ponosi decenijama zajedničkog multinacionalnog i multireligijskog života i njegovanja različitih kultura svih njegovih građana, mora poslati jasna i glasna poruka da ovakve radnje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine neće i ne mogu proći nekažnjeno.

Znajući da je Drugi svjetski rat odnio više od šest miliona jevrejskih života, među kojima je bilo i nekoliko hiljada Jevreja iz Bosne i Hercegovine, i činjenici da je u Bosni i Hercegovini unatoč svoj kulturi sjećanja ipak na kraju 20. vijeka počinjen novi genocid,  potreba da se sjećamo  holokausta i danas je jednako važna kako se takvi događaji ne bi ponovili.

KO DF Sarajevo

Saopštenje KO DF Sarajevo povodom fašističkih grafita usmjerenih protiv jevreja
  •   
  •   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top