Inicijativa Amira Sadžaka: Trg heroja treba biti prostor (mjesto) našeg ponosa

Inicijativa Amira Sadžaka, vijećnika DF-a u Općinskom vijeću Novo Sarajevo podnesena na 17. sjednici: Trg heroja treba biti prostor (mjesto) našeg ponosa

Trg heroja u Novom Sarajevu je mjesna zajednica, urbanizirano naselje koje je u periodu odbrambeno-oslobodilačkog rata ‎1992.-1995. godine zajedno sa područjem MZ Hrasno Brdo bila prva, a na nekim dijelovima, i isturena linija odbrane grada, i zbog toga je svakodnevno bila izložena artiljerijskim napadima i pokušajima agresora da pješadijskim napadima osvoji taj strateški važan dio Sarajeva.

Zahvaljujući višegodišnjem herojskom otporu branilaca, i svakodnevnoj podršci koju su braniocima pružali stanovnici ovog područja, neprijatelj nije uspio u svojim namjerama.

Nisu bez razloga ovom dijelu Novog Sarajeva nadležne institucije vlasti dodijelile naziv Trg heroja, odnosno MZ Trg heroja. Danas je to, a posebno njegov centralni dio, Trg parkiranih automobila koji su “okupirali“ i spomen-obilježje.

Amir Sadžak, vijećnik Demokratske fronte u Općinskom vijeću Novo Sarajevo

“Građani Trga heroja, odnosno branitelji jedine nam domovine, zahvaljujući ignorantskom odnosu poslijeratne vlasti prema ovom prostoru, “slave“ automobil, a ne poprište žestokih sukoba kojima se herojski branilo ovo naselje, Novo Sarajevo, Sarajevo…

Trgove, u drugim zemljama, sa ovim ili sličnim nazivima čine impresivno izgrađeni prostori koji su turistička atrakcija i kojima se ponose oni koji ne zaboravljaju svoju historiju i svoje heroje.

Predlažem da stručne službe Općine Novo Sarajevo i Kantona Sarajevo, kao i upravnih organizacija Kantona Sarajevo, pokrenu sve zakonom predviđene procedure kako bi se isplanirao i realizirao projekat kojim bi se na pojedinim dijelovima Trga heroja izgradili odgovarajući sadržaji, primjereni obilježavanju sjećanja na odbranu područja mjesnih zajednica Trg heroja i Hrasno Brdo iz perioda ‎1992.-1995. godine čime bi Trg heroja konačno bio prostor našeg ponosa.”, napisao je Sadžak u svojoj inicijativi.

Inicijativa Amira Sadžaka: Trg heroja treba biti prostor (mjesto) našeg ponosa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top