+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Održana 26. sjednica Predsjedništva Demokratske fronte

Jučer je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte.

Razmatrajući aktuelnu društveno političku situaciju u zemlji, Predsjedništvo se referiralo i zauzelo stavove oko nekoliko pitanja koja traže stav ove partije.

Prije svega, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, mišljenja smo da su ovdje, ne slučajno, a sa namjerom da se pažnja javnosti ne fokusira na egzistencijalne probleme i države i građana, stvari krenule obrnutim redom i do te mjere ispolitizirane da mogu dovesti do posljedica nesagledivih razmjera.

Nema ništa od Izmjena izbornog zakona dok se ne krene od početka a to je implementacija presuda Sejdić-Finci i Zornić-Pilav. Tek onda bi se moglo krenuti u te izmjene, svakako poštujući Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Ovako, pogotovo kada je riječ o prijedlogu HDZ-a, intencija je dalja homogenizacija i teritorijalizacija zemlje i svih njenih građana. Stoga će zastupnici Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasati protiv ovog prijedloga.

Naravno da će Demokratska fronta, ukoliko se ovom procesu priđe onako kako mislimo da treba, od „glave“ a ne „repa“, dati svoj doprinos u kreiranju Izbornog zakona na čemu svakodnevno radimo i bićemo spremni u redovnoj parlamentarnoj proceduri participirati sa svojim prijedlogom.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo je još jednom (i pored zvaničnog saopštenja koje smo već objavili), osudilo neprimjeren i po državu BiH i njene institucije uvrijedljiv način na koji je potpisan sporazum o gasifikaciji Rafinerije u Brodu od strane Vlade Republike Hrvatske i vlade jednog od dva bh. entiteta –Republike Srpske.

Takođe, Predsjedništvo upozorava državne vlasti i građane na poslednja dešavanja vezana za prekrajanje granica između Srbije i BiH na lijevoj obali Drine, u kojima je ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara, Igor Crnadak, prekoračio i zloupotrijebio svoja ovlaštenja, jer nije imao stav Vijeća ministara.

I jedna i druga stvar koja nam se desila (gasifikacija rafinerije i prijedlozi izmjene dijela granice sa Srbijom), drastično, po ko zna koji put, ukazuju na činjenicu da smo jedina zemlja na svijetu koja Zakon o vanjskim poslovima, što je nepojmljivo!

Predsjedništvo DF-a je dalo punu podršku donošenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je napravljen na inicijativu naših zastupnika, i koji je dobio podršku Klubova svih političkih partija osim HDZ-a.

Predsjedništvo je verifikovalo rezultate unutarstranačkih izbora na nivou Regionalnih/Kantonalnih/Gradskih/Općinskih odbora Demokratske fronte.

Predsjedništvo DF-a je usvojilo Izvještaj o provedenim aktivnostima Političke akademije DF-a u ovoj godini i imenovalo Dževada Adžema za novog koordinatora PA.

Predsjedništvo je donijelo odluku da se ispred Odbora za pitanja mladih DF-a deligira jedan član Predsjedništva stranke.

Održana 26. sjednica Predsjedništva Demokratske fronte

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top