Održana 26. sjednica Predsjedništva Demokratske fronte

Jučer je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte.

Razmatrajući aktuelnu društveno političku situaciju u zemlji, Predsjedništvo se referiralo i zauzelo stavove oko nekoliko pitanja koja traže stav ove partije.

Prije svega, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, mišljenja smo da su ovdje, ne slučajno, a sa namjerom da se pažnja javnosti ne fokusira na egzistencijalne probleme i države i građana, stvari krenule obrnutim redom i do te mjere ispolitizirane da mogu dovesti do posljedica nesagledivih razmjera.

Nema ništa od Izmjena izbornog zakona dok se ne krene od početka a to je implementacija presuda Sejdić-Finci i Zornić-Pilav. Tek onda bi se moglo krenuti u te izmjene, svakako poštujući Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. Ovako, pogotovo kada je riječ o prijedlogu HDZ-a, intencija je dalja homogenizacija i teritorijalizacija zemlje i svih njenih građana. Stoga će zastupnici Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasati protiv ovog prijedloga.

Naravno da će Demokratska fronta, ukoliko se ovom procesu priđe onako kako mislimo da treba, od „glave“ a ne „repa“, dati svoj doprinos u kreiranju Izbornog zakona na čemu svakodnevno radimo i bićemo spremni u redovnoj parlamentarnoj proceduri participirati sa svojim prijedlogom.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo je još jednom (i pored zvaničnog saopštenja koje smo već objavili), osudilo neprimjeren i po državu BiH i njene institucije uvrijedljiv način na koji je potpisan sporazum o gasifikaciji Rafinerije u Brodu od strane Vlade Republike Hrvatske i vlade jednog od dva bh. entiteta –Republike Srpske.

Takođe, Predsjedništvo upozorava državne vlasti i građane na poslednja dešavanja vezana za prekrajanje granica između Srbije i BiH na lijevoj obali Drine, u kojima je ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara, Igor Crnadak, prekoračio i zloupotrijebio svoja ovlaštenja, jer nije imao stav Vijeća ministara.

I jedna i druga stvar koja nam se desila (gasifikacija rafinerije i prijedlozi izmjene dijela granice sa Srbijom), drastično, po ko zna koji put, ukazuju na činjenicu da smo jedina zemlja na svijetu koja Zakon o vanjskim poslovima, što je nepojmljivo!

Predsjedništvo DF-a je dalo punu podršku donošenju Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je napravljen na inicijativu naših zastupnika, i koji je dobio podršku Klubova svih političkih partija osim HDZ-a.

Predsjedništvo je verifikovalo rezultate unutarstranačkih izbora na nivou Regionalnih/Kantonalnih/Gradskih/Općinskih odbora Demokratske fronte.

Predsjedništvo DF-a je usvojilo Izvještaj o provedenim aktivnostima Političke akademije DF-a u ovoj godini i imenovalo Dževada Adžema za novog koordinatora PA.

Predsjedništvo je donijelo odluku da se ispred Odbora za pitanja mladih DF-a deligira jedan član Predsjedništva stranke.

Održana 26. sjednica Predsjedništva Demokratske fronte

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top