+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Komšić za Radiosarajevo.ba: Ko je Kuntošu dao original Dejtonskog sporazuma

Lider Demokratske fronte Željko Komšić prokomentirao je za Radiosarajevo.ba hapšenje Željka Kuntoša na Palama te otkriće da je ova osoba kod sebe imala original Dejtonskog sporazuma.

Komšić, aktuelni zastupnik DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kao član Predsjedništva BiH 2008. godine je javno utvrdio da je iz arhiva nestao original ovog akta.

“Treba naglasiti da to nije jedini primjerak. Ima još primjeraka Dejtonskog sporazuma koji su trebali biti doneseni u BiH ili su doneseni pa nestali. Moguće da se nakon nekoliko vremena još koji primjerak negdje pojavi. Ja mogu shvatiti i ono vrijeme i rat i nerede i sve što je vladalo, ali ipak s takvim aktom postupati na taj način, pa da se nakon toliko godina desi ovo što se desilo jučer, ipak je nevjerovatno za bilo koju zemlju”, kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

On je rekao da mu nikada nije bilo jasno zašto su sklanjani primjerci Dejtonskog sporazuma, pogotovo što originali postoje na drugim mjestima u uređenijim državama.

“Ali, eto, to možda najbolje govori o nama. Kakvi smo i kako se odnosimo prema nečemu što se zove država BiH”, konstatirao je Komšić.

Na upit ko je imao interes da trguje utjecajem pomoću Dejtonskog sporazuma, a što je prva kvalifikacija iz MUP-a RS-a, Komšić je rekao da treba sačekati nove informacije iz MUP-a.

Kako povezati trgovinu utjecajem s originalom Dejtonskog sporazuma, meni nije jasno u ovom trenutku. Vjerovatno neka veze postoji ili je možda postojala istraga protiv te osobe za to krivično djelo, a usput se, da tako kažem, našao i original Dejtonskog sporazuma. Svašta može biti, ali dok policija ne objavi malo više informacija, nećemo znati o čemu se tačno radi“, rekao je Komšić.

Upitan da prokomentira činjenicu da je riječ o pripadniku MUP-a RS-a koji je bio pratilac političara iz ovog entiteta Alekse Buhe, Dragan Kalinića, rekao je kako je siguran da ta osoba “nikome nije uzela original Dejtonskog sporazuma iz tašne”.

“Čini mi se nemogućim da je to tako urađeno. Prije će biti da mu je to neko dao da skloni, da sakrije. No, sve su to špekulacije u ovom trenutku”, kazao je Komšić

Na opasku da je riječ o manevru kojem možda nekome odgovara u ovom trenuku, Komšić ističe “može biti i to”.

“Može čovjek biti dovoljno paranoičan pa da sve stavlja u neki kontekst. Inače je kod paranoje problem to što se sve uklapa u neke veće planove“, naveo je Komšić

Inače, Kuntoš, aktuelni pripadni MUP-a RS-a, u vrijeme potpisivanja Dejtonskog sporazuma radio je kao obezbjeđenje i bio je u pratnji Alekse Buhe, tadašnjeg ministra Republike Srpske koji je učestvovao u svim mirovnim pregovorima u ime RS. Kuntoš i dan danas radi kao pratilac štićenih ličnosti i aktivan je u službi. Kuntoš je i nekadašnji član osiguranja i bliski saradnik Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, a danas savjetnika predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Komšić za Radiosarajevo.ba: Ko je Kuntošu dao original Dejtonskog sporazuma

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top