+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Peticija Demokratske fronte: Spasimo Tašlihan!

Demokratska fronta (DF) Kantona Sarajevo jučer je organizirala potpisivanje peticije za očuvanje Tašlihana, jednog od najznačajnijih nacionalnih spomenika Sarajeva iz 16. stoljeća. Za samo nekoliko sati, u neposrednoj blizini lokaliteta arheoloških ostataka Tašlihana, prikupljeno je preko 300 potpisa podrške građana. Među potpisnicima bilo je turista.

Peticijom se traži poništavanje Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i vraćanje statusa Tašlihanu iz 2007. godine. Ideju o izgradnji objekta kojom bi se devastirali arheološki ostaci Tašlihana smatramo neprihvatljivom. Spomenici arhitekture Sarajeva poput Tašlihana osim što predstavljaju neprocjenjivu kulturno-historijsku vrijednost, izuzetno su važni za razvoj turizma budući da kao takvi posebno privlače pažnju domaćih i stranih turista.

Zbog negodovanja građana Sarajeva na spornu odluku Komisije, DF Kantona Sarajevo će i u narednim danima nastaviti sa ovim aktivnostima, te ovom prilikom poziva strukovna udruženja, organizacije i druge političke subjekte da nam se pridruže u daljim ativnostima i borbi za očuvanje Tašlihana, ali i svih drugih nacionalnih spomenika BiH kojima prijeti devastacija i nestanak.

Zahvaljujemo se svim medijima koji su zabilježili ovaj događaj.

Peticija Demokratske fronte: Spasimo Tašlihan!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top