+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Formirana nova većina u OV Donji Vakuf

Na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf održanoj dana 29.06.2017.godine  u Velikoj sali  zgrade Općine u Donjem Vakufu s početkom u 16 sati, od ukupno 21 vjećnika, koliko broji Općinsko vijeće Donji Vakuf, prisustvovalo je 20. Vijećnika.

Na početku sjednice, tokom usvajanja dnevnoga reda, od strane Kluba vjećnika SDP Donji Vakuf predložena je dopuna dnevnog reda, sa tačkom dnevnoga reda „Zahtjev za opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Azrudina Đulovića“.

Navedni prijedlog je od strane Vijećnika SDP utemeljen na  članu 138. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Donji Vakuf, i obrazložen na način da Klub vijećnika SDP Donji Vakuf pokreće inicijativu za opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Azrudina Đulovića. Navedenu smjenu traže zbog protivzakonitih djelovanja pomenutog, koji je u nekoliko navrata koristeći svoju poziciju u vijeću i funkciju predsjednika SDA Donji Vakuf vršio pritisak i ucjenjivao građane prilikom imenovanja Upravnih odbora i direktora u donjovakufskim školama. Smatraju kako je takvo djelovanje nedopustivo za bilo kojeg izabranog predstavnika u vlasti, a naročito za nekog ko obnaša odgovornu funkciju drugog čovjeka zakonodavne vlasti u Općini Donji Vakuf.

Na osnovu navedne inicjative uslijedilo je glasanje vijećnika o prijedlogu Kluba vijećnika SDP Donji Vakuf za uvrštavanje inicijative za opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća u dnevni red Tematske sjednice, prema kojem je bilo 12 vijećnika za (4 SBB, 5 SDP, 2 DF i 1 SzaBiH) , 6 protiv (SDA) i 2 suzdržana (LDS).

Na zahtjev načelnika općine Donji Vakuf Huse Sušića, predsjedavajući Općinskog vijeća Naser Rujanac predložio je vijećnicima da se javno glasa za drugu tačku dnevnog reda –  Zahtjev za opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Azrudina Đulovića, iako je izbor i opoziv predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg OV poslovnikom o radu OV predviđen tajnim glasanjem.

Javnim glasanjem Vijećnici su sa 12 glasova ZA  (4 SBB, 5 SDP, 2 DF i 1 SzaBiH), 6 PROTIV (SDA) i 2 suzdržana (LDS) izglasali opoziv zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Donji Vakuf Đulović Azrudina.

Po samom toku sjednice prisutnima je postalo očigledno da je na dijelu nova većina u Općinskom vijeću Donji Vakuf koju sačinjavaju SBB, SDP, DF i Stranka za BiH sa ukupno 13 Vijećnika od 21 koliko broji Općinsko vijeće Donji Vakuf.

Navedeno je tokom dana i obznjaneno objavom potpisanog sporazuma međustranačkom sporazumu o postizbornoj koaliciji na nivou Općine Donji Vakuf, na lokalnim internet portalima i facebook stranicama.

Predsjednik OP, Orlović Amir

Formirana nova većina u OV Donji Vakuf

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top