+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Inicijativa Senada Hasanovića, zastupnika DF u Skupštini KS: Ponuditi nagradu za informacije o ubicama sarajevskih policajaca

Za informacije o ubistvu Leutara milion, o ubici Gačiću 50.000 KM: Da li će isto biti urađeno i u slučaju ubistva sarajevskih policajaca

Dvije godine prošle su od ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a još nema konkretnih informacija o tome ko je počinilac ovog zločina. Na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo podnesena je inicijativa da se raspiše nagrada za onoga ko dostavi bilo kakvu informaciju koja bi mogla pomoći u rasvjetljavanju njihovog ubistva, što je i ranije bila praksa Vlade KS.

Inicijativu je podnio zastupnik Senad Hasanović, te je ona dalje upućena Vladi KS na izjašnjavanje.

Kako je objasnio Hasanović, prema poslovniku je predviđeno da, ukoliko su potrebna određena finansijska sredstva, o toj inicijativi se prvo izjašnjava Vlada.

– Iskreno se nadam da niko neće imati bilo kakvu primjedbu da se raspiše nagrada kako bi se to konačno pomaklo sa mrtve tačke. Vlada bi o tome trebala da razmatra na prvoj narednoj sjednici. Da li je to stavljeno na dnevni red, ne znam, to premijer treba učiniti. Vjerujem da im je sad korona prvi prioritet, ali očekujem da će to uskoro doći na dnevni red na izjašnjenje – istakao je Hasanović.

Nagrada za informaciju

Dodao je da u inicijativi namjerno nije naveo iznos nagrade.

– Prva ideja mi je bila da to bude milion KM, ali sam ostavio Vladi da odluči i procijeni koji je to iznos koji bi eventualno mogao pomoći da se dođe do informacija. Meni je prije svega cilj da se to pitanje aktuelizira, da ne zaboravimo da su dva policajca u Sarajevu ubijena i da istraga još nije dala rezultate, koji bar javnosti nisu poznati. S druge strane, da se ipak pokuša naći neki novac da se raspiše nagrada jer vjerujem da bi se onda pojavili ljudi koji bi dali neku od ključnih informacija – zaključio je naš sagovornik.

Ministar MUP-a KS Ismir Jusko za Faktor je kazao da potpuno podržava ovu inicijativu.

– Sa moje strane kao člana Vlade i ministra MUP-a, apsolutno dajem podršku i dat ću svoj puni doprinos, što je u nadležnosti ministra, svakoj inicijativi i prijedlogu koji može rezultirati dovođenjem pred lice pravde počinioce ubistva naših kolega – naglasio je Jusko.

Ovo nije prvi put da neko od kantonalnih zastupnika podnosi inicijativu za raspisivanje nagrade za one koji bi ponudili neku od ključnih informacija za pronalazak ubica policajca. Tako je Vlada KS u februaru 2019. godine donijela Odluku kojom se raspisuje nagrada u iznosu od 50.000 KM za prijavitelja čije informacije dovedu do hapšenja Edina Gačića.

Podjećanja radi, Gačić se sumnjičio za brutalno ubistvo pripadnika Federalne uprave policije Mahira Begića 9. februara 2019, koji je bio zadužen za čuvanje objekta FUP-a, te mještanina Podorašca Sauda Sultanića tri dana ranije. On je osam dana bio u bjekstvu, a stanovnici BiH danima su bili u strahu zbog ubice koji se krio, zbog čega su podignute visoke mjere sigurnosti, a na terenu angažovane sve policijske snage.

Gačića su na kraju ubili pripadnici MUP-a KS kako bi spasili svoj živote jer je on prethodno pucao na njih, a nakon toga javljali su se građani koji su tvrdili da su dali ključne informacije koje su dovele do lociranja višestrukog ubice.

Zastupnica Neira Dizdarević u aprilu iste godine na sjednici Skupštine KS od ministra MUP-a tražila je izašnjenje o tome da li postoji osoba kojoj, po policijskom izvještaju, pripada novčana nagrada u iznosu 50.000 KM ili ne.

Tadašnji ministar MUP-a KS Admir Katica u svom odgovoru naveo je da je iz teksta zaključka “vidljivo da će se nagrada raspisati po rapisanoj potjernici”, a da tome mora prethoditi izdavanje naredbe nadležnog suda ili upravnika suda. U odgovoru je također naveo da potjernica nije bila raspisana jer nije postojala predmetna naredba.

– Raspisana je samo operativna policijska potraga, stoga ostaje nejasno da li je raspis nagrade uopće i postojao jer mu nije prethodilo raspisivanje potjernice, niti je osim izjave premijera KS, na press konferenciji, objavljen raspis javne nagrade u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima BiH – navedeno je u odgovoru.

Nisu zadovoljeni kriteriji

Policija je, između ostalog, kako se tada navodilo, provjerila sve dojave i utvrdila da niko nije zadovoljio utvrđene kriterije, odnosno da ni jedna informacija koju su dali građani nije bila ključna za lociranje Gačića.

Ova priča nije tako lako zaboravljena, pa je zastupnik Zvonko Marić kasnije podnio inicijativu da se sredstva koja su odobrena za ovu namjenu ravnomjerno rasporede porodicama trojice ubijenih policajaca.

– Znam da to ne može nadoknaditi i nadomjestiti gubitak tim porodicama, ali sasvim sigurno da će možda biti najpravednije, s obzirom na to da postoje dileme ili trileme ko je prvi dojavio informacije o ubici Gačiću. Ako ne postoji jedinstven stav, navedena sredstva se trebaju dodijeliti porodicama ubijenih policajaca – naveo je Marić u svojoj inicijativi.

Međutim, ni ova inicijativa nije okončana konkretnim rezultatom, a iz MUP-a KS tada su odgovorili da “Upravi policije MUP-a KS navedena sredstva nikada nisu doznačena, niti se nalaze na navedenoj budžetskoj poziciji”.

– Uprava policije nije nadležna da odlučuje o utrošku spomenutih sredstava niti da postupa po dostavljenoj inicijativi – navedeno je u odgovoru.

Jedan od bh. javnosti najpoznatijih slučajeva raspisivanja nagrade svakako je i ona od milion maraka donosiocu relevantne informacije o atentatorima na Jozu Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra Federalnog MUP-a, koji je ubijen u martu 1999. godine. Kako su tada izvještavali mediji, dio nagrade isplaćen je ključnom zaštićenom svjedoku Merimu Galijatoviću. Slučaj ubistva Leutara do danas nije rasvijetljen.

Inicijativa Senada Hasanovića, zastupnika DF u Skupštini KS: Ponuditi nagradu za informacije o ubicama sarajevskih policajaca

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top