+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

DF-GS: Koalicija ili “partneri za vlast”

Kandidati i kandidatkinje DF-GS su sugrađanima koji su se zatekli na Socijalnom, prezentirali dijelove Strategije 2020-2024. za koje su pokazali interesovanje.

Jedno od najinteresantnijih pitanja je bilo razlučivanje pojma koalicije i “partnera za vlast” i “partnera u vlasti”.

Razlučivanje ta dva pojma je itekako bitno budući da su Demokratska fronta i Građanski savez koalicija, registrirana u CIK-u pod zajedničnim imenom. To podrazumijeva zajedničku listu, ravnopravne kandidate, unaprijed dogovorene zajedničke ciljeve te zagovaranje osnovnih stranačkih postulata.

Demokratska fronta je partner u vlasti sa SDA, to nije koalicija, tu je pronađen jedini zajednički sadržilac koji se zove Bosna i Hercegovina. Zašto smo pristali biti partneri u vlasti sa SDA do sada nije jasno samo onima koji neće da vide šta se dešava kod susjeda i komšija, kakva je njihova agresivna politika prema BiH, a u saradnji sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Termin “partneri u vlasti” nam se najviše problematizira iz tzv. četvorke izjednačavajući definicije bez da su pogledali politički rječnik. Koalicija podrazumijeva zajedničko nastupanje na svim poljima, dok u ovom slučaju “partneri za vlast” (tzv. četvorka) jedino zajedništvo vide u kandidatu za načelnika. Odvojene liste, odvojene strategije, odvojene prezentacije, odvojeni infopultovi. Partneri za vlast kojima je zajednički sadržilac samo VLAST.

Predsjednik Željko Komšić je nakon odluke Demokratske fronte da uđe u partnerstvo sa SDA rekao – po cijenu da DF nestane, i da ovo bude kraj moje političke karijere, svjesno žrtvujemo oboje da pokušamo spastiti što se spasiti da. Jer ukoliko ne spasimo Bosnu i Hercegovinu, svrha postojanja Demokratske fronte i moje učešće u politici i nemaju više smisla.

Imali smo i jedno lijepo iznenađenje. Naime, nakon što smo mi prije nekoliko dana mandarinama počastili kandidate na infopultovima Stranke demokratske akcije i Naroda i pravde, jučer je jedna građanka počastila naše aktiviste kolačima.

Sugrađani su tražili i dodatno objašnjenje o pravilnom glasanju.

Poštovani sugrađani i sugrađanke, glasate za Koaliciju “Demokratska fronta – Građanski savez” stavljajući:

1. “X” pored naziva DF-GS ako vjerujete u izbor koalicionih partnera,

ili “X” pored naziva DF-GS i “X” pored kandidata/kinje za kojeg smatrate da zaslužuje vaš glas – zato što je stranka vaš prvi izbor i kandidati/kinje koje ste označili su osobe kojima dajete prednost na toj listi,

ili “X” pored imena kandidata/kinje jer toj osoba isključivo vjerujete, neovisno o stranci na čijoj se listi nalazi.

Lista za načelnika/cu je odvojena od liste za Općinsko vijeće Novog Sarajeva. Kandidatkinja za načelnicu Koalicije DF-GS jeste Adna Pandžić, članica Građanskog saveza.

DF-GS: Koalicija ili “partneri za vlast”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top