+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

OP DF NS – Izdvojeno iz ‘Strategije 2020’: Adaptacija i modernizacija predškolskih i školskih objekata i škola za osobe sa umanjenim sposobnostima

Na teritoriji općine Novo Sarajevo, po popisu iz 2013. godine imamo sljedeću obrazovnu strukturu građana općine: 28,9% visoka škola/fakultet, 5,9% viša škola, 48,9% srednja škola, 11,5% osnovna škola, 2,4% nepotpuno osnovno obrazovanje, 1,6% bez ikakvog obrazovanja.

Što se tiče informatičke pismenosti građana, 61,1% je na popisu 2013. reklo da posjeduje informatičko znanje.

U “Strategiji 2020” zacrtano je da: objekte predškolskih, školskih, a posebno školskih objekata namijenjenih za djecu sa umanjenim sposobnostima treba modernizirati IT i didaktičkom opremom. Nadalje, naglašeno je pri uspostavljanju saradnje sa sličnim ili istim obrazovnim ustanovama iz zemalja EU Općina Novo Sarajevo treba biti garant, i otvoriti nove oblike povezivanja obrazovnih ustanova kao i svih direktnih i indirektnih korisnika.

Nevladinim organizacijama koje su nesebično preuzele najvažniju ulogu u obrazovanju djece sa poteškoćama i koje imaju značajan potencijal i priznanja za doprinos, Općina Novo Sarajevo treba učiniti da se njihovi edukacijski planovi unaprijede i budu dijelom dodatnog obrazovanja (dok se obrazovanje ne stavi pod općinske okvire). Neophodno je povećati izdvajanja za programe socijalne inkluzije i maksimalno inicirati donošenje adekvatne zakonske regulative uz savjetovanje sa pomenutim nevladinim organizacijama.

Neophodno je započeti procese stjecanja novih znanja i vještina djece, po uzoru na primjere dobre međunarodne prakse. Nova znanja su neophodna u cilju neformalnog obrazovanja iz različitih oblasti (pčelarstvo, didaktika, hortikultura, zanati i obrti, tradicionalna zanimanja, umjetnost, ekologija…).

Potrebno je osigurati adekvatne uvjete za proces učenja, uz podršku stručnih lica.

Izgradnja dnevnog centra s multimedijalnim sadržajima kao novog objekta ili prilagođavanje postojećih kapaciteta Međunarodnog centra i Dječije kuće, gdje bi se mogle odvijati sve društvene aktivnosti koje se odnose na sport, rekreaciju i učenje novih vještina, u cilju adekvatnog osamostaljivanja i razvijanja poduzetničkog i kreativnog duha mladih ljudi. Već smo pisali o napuštenim, devastiranim objektima kojima bi nova namjena mogla biti jedan od ovakvih centara.

‘Zeleni krovovi’ koje smo također naveli kao jedan od ciljeva u našoj ‘Strategiji 2020’ se također mogu iskoristiti kao mjesto gdje bi se mogla razvijati i usmjeravati kreativnost mladih sa umanjenim sposobnostima.

Na kraju, osnovne škole, sportske objekte otvorenog i zatvorenog tipa, aleju Vilsonovo šetalište, te Međunarodni centar za djecu i omladinu na Grbavici staviti u funkciju za vannastavne aktivnosti kao što su edukativne radionice, kreativne radionice, takmičenja u znanju, te organiziranje manifestacija koje bi afirmiralo druženje djece i njihovo dodatno neformalno obrazovanje.

Općina Novo Sarajevo već pruža dovoljno potencijala. Treba nevladinim organizacijama, udruženim građanima, potencijalnim poslovnim subjektima pružiti mogućnost da postojeće objekte koriste za društveno-odgovorno djelovanje.

OP DF NS – Izdvojeno iz ‘Strategije 2020’: Adaptacija i modernizacija predškolskih i školskih objekata i škola za osobe sa umanjenim sposobnostima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top