+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Predstavljamo: Marijela Margeta Hašimbegović, nositeljica liste kandidata/tkinja za Općinsko vijeće Novo Sarajevo

Marijela Margeta Hašimbegović je nositeljica liste Koalicije ‘Demokratska fronta – Građanski savez’ za Općinsko vijeće Novo Sarajevo. Postavili smo joj nekoliko pitanja u kojima je Marijela objasnila otkud u politici i zašto ovaj politički subjekt.

Kakvo je vaše mišljenje po pitanju zastupljenosti žena u politici?

Zastupljenost žena u oblasti političkog života BiH vrlo je skromna. Još uvijek nemamo istinski prodor žena koje mogu da donesu ogroman utjecaj i doprinos političkom životu. Smatram da je neophodno raditi na osnaživanju žene za aktivnim učešćem u provođenju politika i društvenih procesa. Žena je danas na marginama političke moći i procesi za ostvarivanje prava ravnopravnosti spolova dešavaju se jako sporo. Kroz svoj profesionalan razvoj često sam se susretala sa pitanjama koja se tiču podjele muško-ženskih poslova. Činjenica da sam prva žena u historiji 100 godina postojanja Narodnog pozorišta na funkciji Tehničke direktorice i kao prva žena izvršna direktorica Narodnog pozorišta govori mnogo. Kroz svoj trenutni aktivan politički život želim se pridružiti ženama koje se već bore na političkoj sceni na polju ostvarivanja prava ravnopravnosti spolova. Moja kandidatura nositeljice liste DF-a za Općinsko vijeće Novo Sarajevo ujedno je i ohrabrenje drugim ženama da kroz djelovanje zakonodavne vlasti možemo utjecati na razne promjene i dati svoj doprinos u svim bitnim društvenim i političkim procesima. Pozitivni primjeri dovode nas do pozitivnih rješenja.

Šta su vaši motivi kao nositeljice liste za OV Novo Sarajevo?

Kroz svoje višedecenijsko djelovanje u Pozorištu posvećena sam utjecaju, oblikovanju i razvoju društva u cjelini, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana. Govor pozorišne scene je slika društva kojeg živimo uz snažnu korektivnu kreativnu moć da prepozna, razumije i mjenja svoje društvo. Ogromno profesionalno iskustvo koje sam stekla kroz rad u umjetničkom smislu kao scenografkinja i kostimografkinja paralelno kroz djelovanje u upravljačkoj i izvršnoj strukturi donijelo je bogate resurse za koje smatram da trebaju biti primjenjivi u nekim novim formama. Činjenje u zakonodavnoj vlasti na neki način donosi mi novi smisao i pruža nove prilike za svrhom koja zadovljava potrebu da smo korisni društvu u kojem živimo. Također, moje profesionalno iskustvo može biti primjenjivo u većini oblasti koje su djelokrug djelovanja Općine kao osnovne jedinice organa samouprave.
Referirajući se na svoje obrazovanje kao diplomiranog inženjera arhitekture, potpuno stručno mogu učestvovati po pitanjima iz oblasti urbanističko-stambene politike, vodovodne i putne infrastrukture, parking-prostora… Ogroman doprinos mogu pružiti u oblasti poboljšanja poslovnog okruženja, adaptacije i modernizacije obrazovnih institucija i svakako kao veliki empata mogu učestvovati u procesima koji se tiču pitanja modernizacije škola za djecu sa invaliditetom, rada sa mladima, penzionerima, boračkom populacijom. Moj rad ticao se svakako i internacionalne saradnje, i na tom polju ostvarila sam promociju kulture naše zemlje izvan granica BiH.

Koji je vaš stav po pitanju građanskog aktivizma u procesima lokalne samouprave?

Cijeli moj život od sretnog djetinjstva,odrastanja, školovanja, godina agresije do danas vezana su za prostor općine Novo Sarajevo. Tu su moji prijatelji, komšije, građani čiji život i rad doživljavam uz ogromnu empatiju i rekla bih da, bez obzira kako kvalitetan život živjeli i imali dovoljno, nije nam dobro dok našem komšiji i našim prijateljima nije dobro. U ovom trenutku vrlo je važno ostvariti jednu potpuno novu toplu i ljudsku komunikaciju sa građanima i osnažiti njihovo povjerenje vezano za izborne procese i ostvarivanja njihovog demokratskog prava kao glasačkog tijela kako bi probudili svijest kod građana o važnosti i značaju izbora onih koji će u budućnosti odlučivati u njihovo ime. U ovom trenutku važno je znati prepoznati realne prioritete i probleme građana, biti u mogućnosti pružiti konkretne ideje i prijedloge, strukom odgovoriti prilikom izrade rješenja, odgovorno pratiti realizaciju procesa uz ogromnu empatiju prema potrebama građana kroz afirmaciju građanskog aktivizma. Vrlo je bitno informisati građane o njihovim pravima za učešće u lokalnoj samoupravi.

Koji su vaši motivi i ciljevi po pitanju političkog aktivizma?

Često sam se susretala sa pitanjima ličnog aktivnog političkog djelovanja, ali sam čvrsto vjerovala da svoje vrijeme i kapacitete trebam usmjeriti u oblasti svog profesionalnog djelovanja kojem ću ostati posvećana. Život kojeg živimo trenutno pun je kompromisa i sazrijevanjem mijenjamo naše percepcije. Danas smatram da svoje resurse i kapacitete mogu staviti na raspolaganje u svim procesima koje donosi zakonodavna vlast te da sa te distance mogu pružiti ogroman doprinos koji će utjecati na poboljšanje uvjeta života svih naših građana. Socijaldemokratske politike, politike DF-a pomogle su mi u stvaranju prilika u kojima vjerujem možemo stvoriti neke nove ideje, nove načine stvaranja aktivnosti koje će pomoći kreiranju bolje i kvalitetnije lokalne zajednice za sve građane.

Životne vrijednosti za koje se vrijedi boriti za sebe i svoju porodicu, za svoje komšije, prijatelje i sve građane BiH jesu sloboda, pravda i solidarnost, i na tom putu ostajem dosljedna.

Predstavljamo: Marijela Margeta Hašimbegović, nositeljica liste kandidata/tkinja za Općinsko vijeće Novo Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top