+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Kanton Sarajevo: Zašto “plače” opozicija!?

Ponašanje zastupnika u Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo izgleda kao kad djetetu oduzmeš najdražu igračku (vlast), a ono nikako da prestane da plače. Svaki roditelj će reći da vraćanje igračke jeste najefikasniji način da plač prestane, ali ako ćeš misliti na budućnost bolje je da pustiš da plače, prestat će.

Kako je samo teško biti opozicija!?

„Podsjećamo javnost na neka ranija vremena u kojima su diletanti, neznalice i rasipnici željni moći preuzimali odgovorne javne funkcije i za kratko vrijeme upropaštavali sve što su dohvatili i za sobom ostavljali atmosferu nerada i dugove“, navodi se u saopštenju Stranke demokratske akcije koje je objavljeno kao reakcija na dešavanja u Skupštini Kantona Sarajevo protekle sedmice. Da bi jasnije shvatili na koje to neznalice, diletante i rasipnike misle u SDA važno je istaći da je SDA u Kantonu Sarajevo vlast gotovo od 1996. godine, izuzev dva puta po dvije godine, i to 2000. i 2010. godine. Treba li podsjetiti da su načelnici u sedam od devet sarajevskih opština i gradonačelnik upravu iz SDA!? Zar nije potpuno jasno da je do prethodnih izbora apsolutni vladar Kantona Sarajevo bila Stranka demokratske akcije!?
E pa koji su to onda diletanti, neznalice i rasipnici? Možda uhapšeni Mujo Fišo, bivši SDA-ov ministar saobraćaja optužen za zloupotrebu položaja pri provođenju tenderskih procedura!? Da li misle na uhapšenog Amira Zukića, bivšeg generalnog sekretara SDA optuženog za nezakonita zapošljavanja!? Misle li na Senaida Memića koji želi da se Ilidža odcijepi od kantona i slične, uključujući i SDA-ove galamdžije u Skupštini, vođenih Čamparom i Devićem. Valjda je to njihov način da budu opozicija – „drvlje i kamenje“ na poziciju i optužiti ih da su diletanti zbog kojih nam i jest’ ‘vako iako skoro nikad vladali nisu. Zar to nije recept za uspjeh!? Da ne bude da se u opoziciji samo SDA tako ponaša, nije se ni bivša opozicija, a danas pozicija, pretjerano bolje ponašala, čast izuzetcima. Kad se sve sabere i oduzme, zanimljivo je SDA-ovce gledati bez igračke, u opoziciji. Kad se sve sabere i oduzme, zanimljivo je SDA-ovce gledati bez igračke, u opoziciji.

KCUS u službi stranačkih interesa

„Ponašanje zastupnika Skupštine KS, kao i predsjedavajućeg Elmedina Konakovića, te njihova uvredljiva i sramna pitanja, ničim potkrijepljena, obezvređuju uposlenike i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu“, novedi se u saopštenju Sindikata Kliničkog centra UNSA.
Ne razumijem šta nije jasno u načinu na koji funkcioniše Skupština Kantona Sarajevo!? S obzirom da je Kanton Sarajevo i podjela vlasti u istom napravljen po principu predstavničke, parlamentarne demokratije to znači da Skupština KS predstavlja građane ili kako u SDA vole reći, narod Kantona Sarajevo. KCUS kao zdravstvena institicija koju je uz viši nivo vlasti (FBIH) osnovao Kanton Sarajevo dužna je polagati račune građanima, odnosno Skupštini. Kada kažem račune, ne mislim bukvalno kako to na KCUS-u vide, pa se hvale vraćanjem dugova i suficitom, to građane na zanima, zanima ih usluga, ako se ono što KCUS pruža uopšte tako može zvati. U praksi, banalno, to izgleda – zaposlenici KCUS-a platu primaju od poreza koji plaćaju građani Kantona Sarajevo, a građane predstavljaju zastupnici u Skupštini i najvažnije, zastupnici (predstavnici naroda) imaju pravo da vas pitaju šta god im padne na pamet!
To što je Sebija Izetbegović, prva dama SDA, direktorica KCUS-a ne daje za pravo niti njoj niti njenim poltronima da pitanja zastupnika nazivaju sramnim. Ono što jeste sramno je odnos prema pacijentima i usluga koju KCUS pruža štedeći na lijekovima, sanitarnom materijalu i ono najgore, na stručnosti i empatiji prema bolesnicima.

Šta se to dešavalo u Skupštini KS protekle sedmice!?

Sjednica Skupštine trajala je puna tri dana, a nova je već najavljena za srijedu, na šta su diletantsku primjedbu imali jedino zastupnici Stranke demokratske akcije.
Usvojen je novi Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti KS koji predvića ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima uz uštedu od 250 000 KM godišnje, na šta su rasipničku primjedbu imali zastupnici Stranke demokratske akcije.
Usvojen je i Nacrt zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika Kantona Sarajevo, na šta su primjedbe, iako su glasali „ZA“, imali zastupnici Stranke demokratske akcije. Prečešljani su izvještaji o radu gotovo svih javnih preduzeća i odbijeni svi oni kojima u cilju nije bio dobrobit i usluga građanima KS, bez obzira što su možda finasijski djelovali uspješno. Zastupnici SDA će reći da je neusvajanje izvještaja osveta njima, a primjer da to nije tako je Kamerni teatar 55, direktor je Emir Hadžihafizbegović (treba li objašnjavati da je Emir „SDA-ovac“), a izvještaj je usvojen i nije jedini takav primjer.
Ono što SDA ne može „halaliti“ (kako kažu u svom saopštenju) sarajevskoj šestorci je to što moraju sjediti kao opozicija, a vrhunac njihove ufuranosti je to što se oni i dalje ponašaju bahato i zloupotrebljavaju skupštinska zasjedanja za političke igre. Ono što Stranci demokratske akcije ja kao stanovnik Kantona Sarajevo ne mogu „halaliti“ jeste to da su od kad znam za sebe vlast u KS-u, a pri tome je kanton samo nazadovao u svakom smislu. SDA-ovi ministri i direktori su uništili i zdravstvo, i saobraćaj, i obrazovanje, i sve ono što jedan grad čini gradom. Bio bih pretjerano idealista da mislim da će nova vlast u četiri godine sve apsolutno dovesti u red, ali dovoljno je da stvari krenu na bolje, a za to je šestorka dobila neponovljivu priliku.

Adnan Lukač

Kanton Sarajevo: Zašto “plače” opozicija!?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top