+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Što je više kleveta i laži, Ljiljan nam je miliji i draži

Bitka oko komada vlasti približava se vrhuncu sporo poput usporenog snimka. Na snimku su u centru pažnje stranke Bh. bloka i SDA. Ostale stranke iz Federacije poput HDZ-a, SBB-a, PDA-a, NiP-a, A-SDA…skoro da i ne postoje. Za borbu kao da nisu zainteresovani. Međutim, jedna kamera ne može obuhvatiti kompletnu političku sagu Država, laži i spletke.

Prije nego će Bh. blok saopćiti zajedničku odluku da neće u kolaciju na nacionalnim strankama predsjednik SBB-a, stranke koja je jedina na vlasti na svim nivoima u Federaciji od općina u kojima je u koalciji sa SDA, preko gradskog vijeća Sarajevo u kojem je također većina sa SDA, kantona gdje je većina sa SDA, u drugom sa PDA, u trećem sa Bh. blokom…, Federacije gdje čini većinu sa SDA i HDZ-om, te konačno, do državnog nivoa gdje je također u vlasti, najavio je da će Bh. blok koalirati sa SDA. Ispostavilo se da je pogriješio, ali to mu je upravo i bio cilj. Probuditi pažnju članova i simpatizera stranka Bh. bloka i ograničiti manevarski prostor tih stranaka. Dovesti ih pred svršen čin. Zašto?! Upućenima je potpuno jasno! Da bi zadržao postojeće pozicije i u naredne četiri godine koalirao s “mrskom” SDA i “neshvaćenim” HDZ-om i SNSD-om.

Gdje su autoputevi s 14 traka?!

Respektabilna propaganda višestrukog gubitnika u utrci za Predsjedništvo dala je rezultat. Snishodljiv odnos Naše stranke spram ulaska SNSD-a i HDZ-a u državnu i vlast Federacije Bosne i Hercegovine i okretanje glave od tog problema baš kao i u predizborno vrijeme kada su kandidaturom Falatara pomagali Čoviću, također.

 

Da li je intenziviranje napada SBB-ovih medija i botova na člana Predsjedništva Komšića, nakon što su utihnuli napadi HDZ-a, slučajnost? Ne, naravno! Dok traju napadi SDA-ovih medija i botova na predsjednika NS-a Predraga Kojovića kao vrsta pritiska da Naša stranka pristane biti dio vlasti, utoliko, neosnovanim diskreditacijama SBB-ovih medija i botova  traju napadi na Komšića kako kojim slučajem DF ne bi koalirao sa SDA i na taj način bez pozicija ostavio SBB. Pri tome ne bi samo SBB ostao bez pozicija nego i HDZ bez oslonca i partnera.

 

Zašto SDA moli Bh. blok da koaliraju?

 

Postoji nekoliko razloga, a svi ukazuju na SDA-ov strah. Ulazak manjih stranaka u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om iziskuje odricanje SDA od manjeg broja pozicija u vlasti u odnosu na broj pozicija koje je osvojio Bh. blok. Ukoliko znamo da je  ljubav brojnih SDA kadrova spram pozicija veća od ljubavi prema državi i bilo čemu drugom, zvuči nelogično da  u vlast pozivaju stranke kojima moraju dati više.

To razotkriva SDA-ov strah od djelovanja SBB-a pojačanog sa PDA unutar te koalicije jer je i dosadašnja praksa pokazala da SBB često ide ruku pod ruku sa HDZ-om, a protiv SDA. Nije to apriori, i baš uvijek samo po sebi neispravno mada uglavnom jeste, ali pojašnjava SDA razloge da traži drugog partnera. Jednostavno, u koaliciji u Federaciji SDA bi najčešće bila usamljena i uslovljena dok bi glavnu riječ vodili Čović, Radončić i Kukić. Na državnom nivou spomenuti trojac bi bio pojačan SNSD-om i anti NATO i proruski opredijeljenim Dodikom. Ova kombinacija nije loša samo po SDA koja bi u toj koaliciji bila, apsurdnog li poređenja, krme u Teheranu, nego bi to bila i loša pozicija za Bosnu i Hercegovinu. Narazumijevanje i nezainteresovanost za ovu novu vrlo izvjesnu realnost pokazuje da je opravdani animozitet spram SDA koja je varala i krala prerastao osjećaj odgovornosti spram države. To je potpuno razumljivo uzimajući nekonzistentno, slično SBB-ovom, ponašanje SDA u svim njenim prethodnim koalicijama. Najdeblji kraj uvijek su izvlačile građanske stranke kojima bi na narednim izborima podrška drastično bila smanjena. Ali nije to bilo samo zbog koalicije nego zbog oponašanja SDA-ovog tenderkorupcinaškonepotističkolopovakog modela vladanja. Da su, a nisu, bivši SDA koalicioni partneri građanske provinijencije pokazali odlučnost u promjeni modela vladanja, tada bi rezultat zasigurno bio bar malo drugačiji.

Bilo kako bilo, vrhu SDA je izgleda kristalno jasno da će njihova snaga u koaliciji manjih stranaka predvođenih SBB-om na nivou Federacije, a pojačana sa SNSD-om i HDZ-om na nivou države biti minimizirana. Zanemarimo li kriminal i harčenje države kao da im je ćaćevina (kakvo suludo zanemarivanje), sve tri najjače nacionalne stranke – SDA, HDZ i SNSD u djelovanju njihovih kadrova možemo prepoznati osnovne značajke njihovih političkih ciljeva a oni su i pticama na grani jasni. SDA želi kakvu takvu državu Bosnu i Hercegovinu, SNSD želi njeno cijepanje, a HDZ uvijenu varijantu tog cijepanja.

 

Šta želi Bh. blok?  

 

Što je više kleveta i laži, Ljiljan nam je miliji i draži

One thought on “Što je više kleveta i laži, Ljiljan nam je miliji i draži

  1. Neznam sta bih rekao vama iz DF ali znam da nam je ova SDA dusu uzela,ona je toliko korjen pustila da taj korov se nemoze iskorjeniti pa smo dobili alergiju od te ambrozije nemozemo da disemo, a vi se prislonili uz njih ko krpelji pa hocete i vi da sisate ovom jadnom opstrukcije Evo vam primjer jkp Sarajevo sume tako se bahato ponasaju gdje unistise svu okolis i putnu komunikaciju a stite je opcine pod patronatom SDA. U inspekciji ks su ljudi iz SDA i jos mnogi u ks koji vrse opstrukcije daj iskorjenite ovaj korov???

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top