+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Adi Mirojević: Poigravanje sa biračkim odborima

Uoči raspisivanja ovogodišnjih Općih izbora 2018., Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine obavijestila je javnost da je počela pripremu terena za Opće izbore.

Ipak kako se bližimo izbornom danu, rezultati rada CIK-a na terenu stvaraju opravdanu sumnju da li će predstojeći izbori biti fer i pošteni.

Na takav zaključak upućuje nekoliko novina koje su ove godine uvedene u rad biračkih odbora.

Tako su odlukom CIK isključeni zamjenici predsjednika i članova biračkog odbora iz procesa brojanja glasova, pri čemu je broj članova biračkog odbora za brojanje glasova sveden na maksimalno 3 ili 5 ljudi. Time se stvara dojam da CIK namjerno usporava proces brojanja glasova i stvara uslove pod kojim će birački odbor biti primoran da nastavi brojanje glasova na drugoj lokaciji, što samo po sebi predstavlja određeni rizik od izbornih manipulacija.

Prije konačnog imenovanja biračkih odbora odlukom CIK na snagu je stupilo novo pravilo,  kojim su iz rada biračkih odbora isključene osobe koje su za lokalne izbore bile kandidati na listama političkih subjekata, uz obrazloženje da žele spriječiti sukob interesa i mogućnost da bivši kandidati pokušaju ostvariti izborni inžinjering.

Temeljem navedene odluke u sastavu biračkih odbora nastala su upražnjena mjesta, za čije popunjavanje je, shodno pravilima CIK-a, u krajnjoj istanici nadležan načelnik općine ili gradonačelnik.

Pozivajući se na mogući sukob interesa CIK je pokazao nedosljednost i javnost usmjerio ka novom pitanju – zar nije sukob interes da na konačni sastav biračkih odbora presudan utjecaj ima načelnik koji je i sam kandidat na izborima?!

Napominjemo da samo u Sarajevu imamo dva načelnika, koji su kandidati i nosioci liste za  kantonalnu skupštinu.

Navedene odluke samo unose dodatnu sumnju u efikasnost, nepistrasnost i stabilnost rada biračkih odbora tokom provođenja izbora.

Pitamo se da li su Općinske izborne komisije u dosluhu s CIK-om napravile filtriranje nominovanih lica za sastav biračkih odbora.

I na kraju karajeva, da li načelnik koji je kandidat na spomenuti način dobiva prostor za neprimjerene utjecaje na predsjednika i članove biračkih odbora.

Što nas u konačnici stavlja pred dilemu da li će izborni proces biti transparentan ili ne.

Adi Mirojević: Poigravanje sa biračkim odborima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top