+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Saopštenje KO DF Sarajevo povodom fašističkih grafita usmjerenih protiv jevreja

Demokratska fronta Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje ispisivanje grafita skandaloznog sadržaja na stambenim zgradama u kojima žive članovi malobrojnih preostalih Jevrejskih porodica u Sarajevu.

Ovim putem pozivamo policijske i pravosudne organe u Kantonu Sarajevo da što hitnije identifikuju i sankcionišu počinioce ovih radnji kojima se unosi nemir kod građana Sarajeva i na nasuroviji način podsjeća na mračne godine holokausta u Drugom svjetskom ratu.

Živimo u  vremenu u kojima smo na teritoriji Bosne i Hercegovine doživjeli novi genocid, te se upravo iz Grada Sarajeva, koji se ponosi decenijama zajedničkog multinacionalnog i multireligijskog života i njegovanja različitih kultura svih njegovih građana, mora poslati jasna i glasna poruka da ovakve radnje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine neće i ne mogu proći nekažnjeno.

Znajući da je Drugi svjetski rat odnio više od šest miliona jevrejskih života, među kojima je bilo i nekoliko hiljada Jevreja iz Bosne i Hercegovine, i činjenici da je u Bosni i Hercegovini unatoč svoj kulturi sjećanja ipak na kraju 20. vijeka počinjen novi genocid,  potreba da se sjećamo  holokausta i danas je jednako važna kako se takvi događaji ne bi ponovili.

KO DF Sarajevo

Saopštenje KO DF Sarajevo povodom fašističkih grafita usmjerenih protiv jevreja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top