+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Senad Kapo: Mi bismo, k'o, da se ujednimo, a oni nam, k'o, ne daju

Nažalost, da li slabo tempirano, ili se nema želje, ali propade, optimistično ću reći, prvi pokušaj.

Da se prestane više isticati “mi smo prvi predložili“, prvi prijedlog jeste došao od Željka Komšića i to odmah poslije izbora 2016. godine, gdje je rekao da se slaže da se liderstvo kod ujedinjenja prepusti SDP-u te da mu ne smeta ni da na čelu ujedinjene ljevice bude Nermin Nikšić.

Tada sve to prođe bez neke reakcije, ne sjećam se čak ni odgovora iz ostatka ljevice. Ni “mrš“ neko da kaže.

E, ovaj put se čulo samo to “mrš!“.

Hajde, jasno mi je da se kalkuliše, da ljudima takav prijedlog izvlači iz malih mozgova slijed dešavanja koje to ujedinjenje može prouzrokovati, ali da to u njihovim glavama prouzrokuje ovako agresivnu reakciju, već je da se zabrinemo.

Jer na neki prijedlog imaš kontraargumente, kvalitetne, a ne nekakvih 108-109 godina postojanja (?!), sjedneš sa predlagačem, podastreš mu argumente i hvala, Allahimanet!

DF i GS su ostali pri stavu da su za ujedinjenje, i sada se špekuliše razlozima. Naravno, najzastupljeniji je da su DF i posebno GS shvatili da su “mali i mizerni“, pa da se nakače “velikom“ SDP-u i, “u uzlaznoj putanji“, Našoj stranci, pa da preko njih profitiraju na izborima.

Teorija potrebna nekome za podizanje vlastitog ega. Koji i jeste najveći problem u cijeloj ovoj priči.

A istina zvuči ovako:

I u samom DF-u ima pojedinaca koji nisu za ujedinjenje. I oni imaju “kalkulator“ u malom mozgu kojeg aktiviraju na ugrožavanje eventualnih pozicija na listama o kojima se uveliko priča po kuloarima i mahalskim Viber i Facebook grupama.

Možda i pretenciozan, ali ne i nepromijenjiv, prijedlog o istovjetnoj participaciji unutar te nove Ujedinjene ljevice je podijelio sve njihove opcije na četiri. I tu je nastala panika.

Uzbuna! Valja sada gumicom izbrisati 75% imena sa već napravljenih listi.

Zašto je iz DF-a došao prijedlog za ujedinjenje?
Zašto od Željka Komšića?

Zato što Željko Komšić nije izašao iz SDP-a da napravi sebi stranku, nego je skoro istjeran jer mu je preča BiH od stranke.

Zato što su u DF-u ljudi (ne hvatajte se prebjega-kukolja da biste minimizirali istinu) koji su se razočarali u SDP i njihov elitizam, njihovu bahatost koja je bila, to im se mora priznati, namazanija nego SDA-ovska.

Nakon 17 godina pričanja kako nema napretka ovoj državi, osim da na vlast dođe SDP koji će zaštititi sva prava svim građanima na svakom pedlju ove zemlje, došao sam u situaciju da se stidim pred istim tim ljudima kad bi mi rekli “eto ti tvog SDP-a“, da se stidim njihovim stidom.

E zbog Bosne i Hercegovine je Komšić spreman da se makne iz svega.

Jer mu je preča BiH od DF-a. I većini članova DF-a je preča BiH od partije, jer da je BiH kako treba i da su na vlasti kako treba ljudi, ni ja sigurno ne bih bio, ne u DF-u, nego ni u jednoj partiji, niti bi me interesovalo koja je partija na vlasti.

Drugima to očito nije. Drugima je preča partija kao poslodavac, kao prilika za konzumiranje mnogih privilegija.

Pogotovo onima koji su do prije nekoliko godina bili na margini, anonimusi, a sada pretumbavanjem i promjenama došli iz trećeg u prvi saf. Kako sad da se vrate u treći saf, kad su oni uvijek bili za prvog. Zato treba odmah odbiti sve ono što ugrožava njihovu poziciju, pozivajući se na zaštitu partije.

Kažu, do danas su pružali jednu ruku, od danas obje… samo da ne krenu prema vratu…

A Bosne (a bogami, i Hercegovine) će biti.

Ili možda i neće…

Senad Kapo: Mi bismo, k'o, da se ujednimo, a oni nam, k'o, ne daju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top