+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Održana Javna tribina o temi “Samohrani roditelji/ke” u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost Političke akademije DF-a

U sali Općine Novo Sarajevo održana je Javna tribina o temi “Samohrani roditelji/ke” u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost Političke akademije DF-a.

Tribinu je otvorila organizatorica tribine i koordinatorica Odbora za rodnu ravnopravnost, mr. sci. Dijana Dorfer Galijašević. Nakon toga učesnicima tribine obratili su se samohrani roditelj Samir Selimović i samohrana roditeljka prof. Sanela Halać. Profesorica Senada Kasumagić, kao moderatorica i članica Odbora za rodnu ravnopravnost PA DF, dala je riječ panelistima  – mr.sci. Adnan Podžo, direktor JU „Kantonalnog centra za socijalni rad“ Sarajevo koji je iznosio primjere iz prakse, Alma Kratina (zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH) koja je dala osvrt na stanje u BiH i dosadašnja zakonska rješenja u FBiH, a o pozitivnoj praksi u EU, posebno u zemljama regiona u Hrvatskoj i Srbiji govorio je prof.dr Boris Kešić, docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Nakon diskusija i konkretnih pitanja u vezi sa temom tribine donesena su i tri zaključka koja će nam biti smjernice kako zastupnički konkretno djelovati da bismo riješili detektovane probleme samohranih roditelja (problem alimentacije, sporost sudskih procesa, nedovoljan broj stručnog kadra i nejasnoća nadležnosti Centra za socijalni rad, neinformiranost samohranih roditelja o svojim pravima, nemanje beneficija pri zapošljavanju samohranih roditelja/ljki…).

Demokratska fronta i dalje će tematskim tribinama otvarati i ostale teme bitne za kvalitetniji i pravedniji život naših građana i predlagati realna i zakonska rješenja te na njima insistirati putem svojih zastupnika.

Održana Javna tribina o temi “Samohrani roditelji/ke” u organizaciji Odbora za rodnu ravnopravnost Političke akademije DF-a

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top