+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Znate li da su u nedjelju 11.02. izbori za Savjete Mjesnih zajednica u Novom Gradu?

Ne znate, jer tako vladajućim odgovara.

Prema Statutu Općine Novi Grad Sarajevo “Mjesna zajednica se osniva kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima“. Po ponašanju vladajuće većine u Općinskom vijeću ne može se zaključiti da se oni pridržavaju Statuta. Vrlo malo je građana upoznato s činjenicom da je Općinsko vijeće raspisalo izbore za  Savjet mjesnih zajednica, u nedjelju 11.02.2018. godine u periodu od 8:00 do 19:00 sati. Na zvaničnoj web-stranici nema adekvatnih informacija u vezi sa održavanjem ovih izbora.  A na oglasne ploče mjesnih zajednica, skoro pa stidljivo su stavljene slabo vidljive kopije Odluke o raspisivanju izbora za Savjete mjesnih zajednica. Postavlja se pitanje da li se ovdje radi o smišljenom nepružanju pravovremene i valjane informacija građanima. Dodatnu sumnju da je riječ o pokušaju manipuliranja izborima baca  stranačka mašinerija SDA, SBB, USD, BPS i BOSS-a koja aktivno vrši animiranje svog članstva i dijela građana, da podrže njihove kandidate.

Savjet mjesene zajednice je pristupna tačka od koje počinje svaka dalja komunikacija građanina sa lokalnom samoupravom. Netransparentno informiranje javnosti po ovom pitanju, govori u prilog tezi da vladajući u Novom Gradu žele svoje ljude u Savjetima mjesnih zajednica, a ne autentične predstavnike građana određenog mjesnog područja, što nije ništa drugo do izigravanje demokratije. I postavljanje svojevrsnog filtera između potreba građana i potreba Općinskog vijeća.

Zato poštovani građani Općine Novi Grad Sarajevo, iskoristite svoje demokratsko pravo izađite na izbore za Savjete Mjesnih zajednica i po svojoj savjesti izaberite nabolje kandidate zajednice kojoj pripadate.

Znate li da su u nedjelju 11.02. izbori za Savjete Mjesnih zajednica u Novom Gradu?

One thought on “Znate li da su u nedjelju 11.02. izbori za Savjete Mjesnih zajednica u Novom Gradu?

  1. Mozda bih i izasao na ove izbore, da sam na vrijeme dobio informaciju da se odrzavaju … Nije ni vama nista falilo da odstampate kakav letak i podijelite po postanskim sanducicima. To je bar na opcini N. Grad lako bilo uciniti, jer su stanovnici (ne gradjani) koncentrisani u zgradama, neboderima, …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top