+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

DF Novi Grad: Protivpožarna zaštita mora postati prioritet u Novom Gradu

Foto: Klix.ba
Povodom još jednog požara u soliteru na Alipašinom Polju, Općinski odbor DF Novi Grad Sarajevo poraznom smatra šutnju trenutnih općinskih vlasti kada je u pitanju problematika protivpožarne zaštite.

Podsjećamo da je nakon tragičnog požara u februaru tekuće godine, vijećnik DF Adnan Podžo uputio vijećničku incijativu da se zatraži detaljan izvještaj ovlaštenih upravitelja u zgradama kolektivnog stanovanja o stanju sistema protivpožarne zaštite. Odgovor općinskih službi na spomenutu incijativu je dat u obliku “Informacije o stanju protivpožarne zaštite na području Općine Novi Grad Sarajevo sa prijedlogom mjera i aktivnosti u ljetnom periodu“.

Pitamo se da li je sadržaj spomenutog dokumenta samo deklarativni opis poželjnog stanja u domenu protivpožarne zaštite, bez konkretnih aktivnosti?! Podsjećamo da je zakonima koji uređuju ovu oblast propisano da zgrade kolektivnog stanovanja moraju posjedovati funkcionalne protivpožarne stepenice, aparate za gašenje požara, hidrantske ormariće, te po potrebi hidrocile za hidrantsku mrežu i senzore za dim. I pored svih pozitivnih propisa, postojeće stanje daleko je od idealnog, odnosno protivpožarna oprema, posebno stambenim višespratnicama, i dalje je nefunkcionalna. Time su naši sugrađani izloženi stalnoj opasnosti od izbijanja nekontroliranih požara sa nesagledivim posljedicama po ljudske živote i imovinu.

Svjesni smo da protivpožarna zaštita nije samo općinski problem, već uključuje obaveze i odgovornosti upravitelja zgrada, samih vlasnika stanova, kao i odgovoran pristup nadležnih inspekcija kantonalnih i općinskih uprava civilne zaštite. Međutim, s obzirom na trenutno stanje smatramo da je svako ne činjenje neodgovoran odnos prema građanima i da je općinska vlast pozvana da preuzme incijativu da se protivpožarna zaštita osposobi i zaštiti od oštećenja ili otuđivanja. U sklopu navedenih mjera, smatramo korisnim da se u ime lokalne vlasti pokrene edukativna kampanja u oblasti protivpožarne zaštite za stanare u zgradama kolektivnog stanovanja. I da se konstruktivnim mjerama podigne svijesnost o opasnosti od požara i održavanju protivpožarne opreme u ispravnom stanju.

DF Novi Grad: Protivpožarna zaštita mora postati prioritet u Novom Gradu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top