+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Skopljaković: Prijedlog DF-a i SDP-a je prihvatljiv, Izborni zakon HDZ-a diskriminirajući (VIDEO)

O mogućem koaliranju stranaka s hrvatskom odrednicom uoči izbora 2018. godine, za Dnevnik D Federalne televizije govorio je Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH. Govorio je i o vladajućim partijama i onome što im zamjera.

– Ako pogledamo samo Upitnik oko kojeg se vladajući mnogo muče, kako ćemo očekivati da sutra rješavaju reforme. Vladajući očito nisu zainteresirani toliko za EU, jer očito je da svako približavanje EU vladajuće odmiče od vlasti – kazao je Skopljaković ističući da se Hrvatska stranka zalaže za jednakopravnost svih u BiH i to na cijelom području, ne jednom dijelu.

Kada je riječ o HDZ-ovom Prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH Skopljaković je jasan da je diskriminirajući i neprihvatljiv.

– Od samog početka kada se pojavio prijedlog HDZ-a mi smo ga ocijenili diskriminirajućim zbog Hrvata i Bošnjaka gdje su u manjini. HDZ tvrdi da nije diskriminirajući već zastupajući. To nije tačno. Pogledajte popis iz 2013. godine – istakao je Skopljaković, prenosi agencija Patria.

Kada je riječ o prijedlogu DF-a i SDP-a o Zakonu o izbornim jedinicama Skopljaković kaže:

– Ono što smo mogli vidjeti u ovom kratkom period je to da je prijedlog prihvatljiv i vrijedan pažnje. Potrebno ga je uključiti u širu raspravu. Kada donosimo neke zakone smatramo da je potrebno uključiti jednu širu zajednicu, posebno javnost – dodao je Skopljaković.

Istakao je i da je „prerano govoriti o rezultatima izbora“.

– Kada dođe vrijeme upoznat ćemo širu javnost o eventualnim koalicijama. Mi funkcioniramo na način da nismo fokusirani na šire članstvo. Mi smo opredijeljeni na način rada da u svakom izbornom području imamo uži krug ljudi i predstavljamo se javnosti na način da stvarno želimo mijenjati situaciju, a situacija je nepodnošljiva – kaže Skopljaković.
Dodao je i da Hrvatska stranka nije član HNS-a.

– I ne možemo onda govoriti kako oni rade, ali sudeći po iskazima onih koji su članovi i njihovom nezadovoljstvu očito je da imamo jednu dominantnu stranku HDZ koja upravlja HNS-om i donosi stvari koje njima odgovaraju – kaže Skopljaković.

Skopljaković: Prijedlog DF-a i SDP-a je prihvatljiv, Izborni zakon HDZ-a diskriminirajući (VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top