+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

SDP i DF nemaju namjeru zamijeniti SBB i ući u koaliciju sa SDA i HDZ-om

Uprkos tome što politička teorija ne poznaje termin “opoziciona vlast”, Savez za bolju budućnost (SBB) će prema svim prilikama ostati vlast, a u isto vrijeme i opozicija u BiH. Dvije ključne opozicione stranke Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Demokratska fronta (DF) jasno su poručile kako nemaju namjeru zamijeniti SBB i postati dio parlamentarne većine.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić jučer je zatražio od predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da započne razgovore s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem o prekompoziciji vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH. Čoviću i Izetbegoviću dat je rok do kraja decembra ove godine da nađu koalicionog partnera koji će zamijeniti SBB-ove funkcionere u Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara BiH.

Inače, SBB u Vladi FBiH ima četiri ministra (ministricu okoliša i turizma Editu Đapo, ministra trgovine Zlatana Vujanovića, ministra rada i socijalne politike Veska Drljaču i ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića), a u Vijeću ministara BiH jednog ministra (ministar saobraćaja i komunikacija Ismir Jusko).

Za formiranje nove parlamentarne većine potrebno je da u koaliciju koju čine SDA i HDZ na nivou FBiH, a na državnom nivou SDA, HDZ i Savez za promjene, uđe jedna od dvije najveće opozicione političke stranke u BiH, odnosno SDP ili DF.

U povodu eventualne prekompozicije vlasti kontaktirali smo generalnog sekretara SDP-a Irfana Čengića koji nam je kazao kako SDP nema namjeru ulaziti u koaliciju i zamijeniti SBB.

“Ova vlast je doživjela politički bankrot, ali vodi i državu u bankrot. SDP ostaje pri svojim kongresnim odlukama i nećemo učestvovati u preslaganju vlasti, ostajemo opozicija do izbora 2018. godine kada ćemo zajedno s našim partnerima preuzeti odgovornost za upravljanje zemljom i srušiti nacionalni koncept vlasti”, kazao je Čengić.

On je pozvao sve stranke da se priključe Prijedlogu zakona o izbornim jedinicama u FBiH koji su predložili SDP i DF i da ne dozvole bilo kome da blokira implementaciju izbornih rezultata i volje građana zbog stranačkih interesa.

O svemu se oglasila i Demokratska fronta iz koje je saopćeno da im ne pada na pamet da na kraju mandata ove nesposobne aktuelne vlasti krpe bilo čije rupe i na sebe preuzimaju odgovornost za njihov četverogodišnji nerad koji je zemlju doveo do ruba ekonomske propasti, a međunacionalne tenzije do usijanja.

“Mi u tome nećemo učestvovati. Poznati su naši stavovi o tome da ovu zemlju i sve njene građane iz aktuelnog blata može izvući jedino lijeva građanska opcija, a o tome kome će dati svoje povjerenje odlučit će sami građani na predstojećim izborima”, saopćeno je iz DF-a.

S obzirom na to da se iz jučerašnjih izjava Fahrudina Radončića nije moglo naslutiti da li SBB uopće namjerava napustiti funkcije ukoliko SDA i HDZ ne nađu novog koalicionog partnera, izvjesno je kako će SBB sve do izbora idućeg saziva centralne vlasti ostati u isto vrijeme i opozicija i vlast.

SDP i DF nemaju namjeru zamijeniti SBB i ući u koaliciju sa SDA i HDZ-om

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top