+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Snežana Omukić za Source.ba: Nadali smo se da će glasati po savjesti, a ne po direktivama

Kako je jučer najavljeno, Građanski opozicioni blok u Općinskom vijeću Novo Sarajevo na sljedećoj sjedinici vijeća će tražiti raspisivanje referenduma građana o imenu sportske dvorane u Novom Sarajevu, koja uprkos obećanju i najavama, nije nazvana ”Goran Čengić”

Iz ovog bloka je saopšteno kako će tražiti da se svi građani Novog Sarajeva izjasne žele li da nova dvorana nosi ime ”Goran Čengić”. Nakon njihovog saopštenja kontaktirali smo vijećnicu Općinskog vijeća Novo Sarajevu i vijećnicu Gradskog vijeća Grada Sarajevo Snežanu Omukić, kako bi nam rekla nešto više o referendumu.

”Nakon sjednice Općinskog vijeća Novo Sarajevo koja je održana u petak 26.09.2017. i nakon što su vijećnici, njih 17, izglasali da se Sportska dvorana zove ‘Novo Sarajevo’, mi iz opozicionog bloka, koji čine DF, SDP, NS i GS, odlučili smo da zatražimo mišljenje građanja o ovom pitanju, putem referenduma. Podrška na društvenim mrežama, te neposredni kontakti sa građanima Novog Sarajeva, nas obavezuju da poduzmemo sve što je u našoj moći i što nam naravno dopušta opštinski Statut”, kazala je gospođa Snežana za naš portal.

Kako ističu u opozicionom bloku, oni žele znati odgovor na pitanje zašto i kome smeta Goran Čengić, no na to pitanje nikada nisu dobili odgovor, no smatraju da njihova tišina dovoljno govori o tome koliko njihovi razlozi nemaju pokrića. Kako ističe Omukić, ovako nešto je ipak bilo očekivano, ali…

”Prije same sjednice nismo bili sigurni kako će proteći glasanje, no iskreno smo se nadali da će kod pojedinih vijećnika proraditi savjest, te da će glasati u skladu sa većinskim mišljenjem građana Novog Sarajeva, a ne po direktivama iz rukovodstva stranaka pozicije. Na našu žalost i žalost građana Novog Sarajeva, to se nije dogodilo”, istakla je Omukić.

Ipak, za takvo nešto postoji procedura, koja mora biti ispoštovana, a ona je:

”Statut Opštine Novo Sarajevo predviđa da jedna trećina vijećnika OV, može podnijeti Prijedlog za pokretanje referenduma. Opštinsko vijeće će glasati o tome. Mi, vijećnici opozicionog bloka, sačinit ćemo taj Prijedlog, te uputiti ga u proceduru”, objašnjava nam.

Za sada, kako nam govori Omukić, još je dosta teško pričati govoriti o očekivanjama od ovog referenduma.

”Ako je suditi po onome kako se pozicija ponašala do sada, nismo uvjereni u pozitivan ishod. Pokušat ćemo da ovih 17 vijećnika uvjerimo da su građani itekako zainteresovani da budu uključeni u ovaj proces, te da su nezadovoljni donesenom odlukom Općinskog vijeća”.

Što se Opozicionog bloka tiče, oni će istrajati u borbi da dvorana dobije ime ”Goran Čengić”, a naglašavaju da ona predstavlja borbu za multietnično, slobodarsko, humano i sportsko lice Sarajeva, te o tome bi trebali odlučivati svi građani, a ne samo pojedinci, koji kroje sudbinu. No, šta ako ne prođe, kakav je idući plan?!

”Mi nećemo odustati. Sve dok od nas naši građani to budu tražili i dok ne iscrpimo sve pravne i građanske mogućnosti, idemo dalje. Istrajni smo u cilju da u konačnici ta Sportska dvorana nosi naziv ”Goran Čengić”’, rekla nam je Snežana Omukić za kraj.

Također, treba spomenuti da je veliki broj građana također ogorčen odlukom da dvorana ipak ne dobije ime ”Goran Čengić”, te da na sve načine, pa barem i one simbolične, pokušavaju dobiti ono što žele. Tako se neki dan na društvenim mrežama, pojavio prijedlog da se na Google maps predloži izmjena naziva dvorane iz ”Sportska dvorana Grbavica” u ”Sportska dvorana Goran Čengić”

Snežana Omukić za Source.ba: Nadali smo se da će glasati po savjesti, a ne po direktivama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top