+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Opozicija traži referendum građana Novog Sarajeva!

Građanski opozicioni blok u Općinskom vijeću Novo Sarajevo na sljedećoj sjednici vijeća tražit će raspisivanje referenduma građana o imenu sportske dvorane u Novom Sarajevu. Iz ovog bloka kog čine SDP BiH, Demokratska fronta, Naša Stranka i Građanski savez, saopšteno je kako će tražiti da se svi građani Novog Sarajeva izjasne žele li da nova dvorana nosi ime „Dvorana Goran Čengić“.

Za raspisivanje referenduma potrebno je da ga predloži jedna trećina vijećnika, a za usvajanje je potrebna natpolovična većina u Vijeću Općine Novo Sarajevo, kako to reguliše i Statut Općine.

Iz građanskog opozicionog bloka vjeruju da će dobiti i podršku svih poštenih vijećnika koji nisu prodali svoje glasove i kojima je volja građana važnija od stranačkog diktata.

Poručeno je da vijećnici iz vladajuće koalicije predvođene SDA-om i SBB-om imaju šansu za popravni ispit iz humanosti i da mogu ispraviti sramotnu odluku da se dvorana u Novom Sarajevu ne zove po Goranu Čengiću. Istaknuto je i pitanje zašto i kome Goran Čengić smeta, na što načelnik Nedžad Koldžo i njegovi poslušni sateliti nikada nisu dali odgovor. Njihova tišina ipak, smatraju u građanskom opozicionom bloku, dovoljno govori o tome koliko su sramotni njihovi razlozi.

Iz građanskog opozicionog bloka naglašavaju da Sarajevo ima dužnost da oda počast Goranu Čengiću, čovjeku koji se za života sportom borio za svoj grad, čovjeku koji je svoj život dao boreći se za život svog sugrađanina, čovjeku koji je naoružan samo hrabrošću i dobrotom pokušao zaustaviti nepravdu i zlo i to u okupiranoj Grbavici.

SDP, NS, DF i GS će istrajati u borbi za Dvoranu Goran Čengić. Smatraju da ova borba jeste simbolična, ali da je to borba za multietnično, slobodarsko, humano, sportsko i pravdoljubivo lice i srce Sarajeva, a da o tome trebaju odlučivati svi naši građani.

Goran Čengić bio je poznati sarajevski rukometaš, igrao je za ekipu Rukometnog kluba Bosna, kada je klub osvojio Kup Jugoslavije. Nekadašnji rukometaš pokušao je polovinom juna 1992. godine u okupiranoj Grbavici spasiti komšiju Husniju Ćerimagića, nakon čega ih je obojicu ubio Veselin Vlahović Batko.

Opozicija traži referendum građana Novog Sarajeva!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top