+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Dvorana na Grbavici se neće zvati “Goran Čengić”, vijećnici odlučili da bude “Novo Sarajevo”

Članovi Općinskog vijeća Novo Sarajevo donijeli su odluku o imenu nove sportske dvorane na Grbavici koja će se zvati “Novo Sarajevo”. Konačan naziv je usvojen sa 17 glasova za, 12 glasova protiv i jednim suzdržanim.
Protiv naziva “Novo Sarajevo” glasali su vijećnici Naše stranke, SDP BiH, Građanskog saveza BiH i Demokratske fronte koji su željeli da se dvorana zove “Goran Čengić”.

Podsjećamo, prijedlozi za naziv dvorane koji su dati na javnu raspravu bili su: Novo Sarajevo, Goran Čengić, Vinko Šamarlić, Zamo Dučić i Grbavica.

U obrazloženju je navedeno da je Komisija za odnose s mjesnim zajednicama cijenila sprovedenu Javnu raspravu i prijedloge koji su dati, na osnovu kojih je utvrdila prijedlog odluke da se novoizgrađenoj sportskoj dvorani da naziv Sportska dvorana “Novo Sarajevo”. Također, Komisija je predložila da se zaslužena imena iz oblasti sporta s područje općine Novo Sarajevo koji su dali svoj doprinos odbrani Sarajeva i države.

Ime Gorana Čengića je predloženo još 2008. godine na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a pomenutu inicijativu podržao je načelnik Nedžad Koldžo.

Podsjećamo, Čengić je u SFRJ bio poznat kao jedan od najboljih rukometaša koji je pored nastupa za reprezentaciju svoje vrijeme proveo u Crvenoj zvezdi i Bosni. Stradao je početkom opsade Sarajeva kada je 14. juna 1992. godine od velikosrpskih ubica bezuspješno pokušao spasiti komšiju Husniju Ćerimagića. Nakon hapšenja, obojicu je na Trebević odveo i ubio danas osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.

Dvorana na Grbavici se neće zvati “Goran Čengić”, vijećnici odlučili da bude “Novo Sarajevo”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top