+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Komšić za N1: Koji Vučić je pravi?

Gost Dana uživo na N1 televiziji danas je bio Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Voditelj emisije Boris Brezo s gostom je pričao o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a Komšić je komentarisao i sutrašnju svečanu inauguraciju novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prvi čovjek DF-a pokušao je napraviti paralelu između ”starog i novog Vučića”.

”Njegova izjava – sto za jednoga – je strašna, danas je u Srbiji moć u Vučićevim rukama. Nešto slično kao što imamo u RS-u, gdje je Dodik, tu je moć, vlast je nešto drugo. Prema onom što sam vidio u kampanji, Vučić će nastaviti s politikom koju je vodio kao premijer. Ko će kome to znati, da li je to politika pomirenja. ‘Ajde vi meni recite koji je Vučić pravi, onaj što je govorio – sto za jednoga – ili ovaj sad? No, dok je Vučić orijentisan ka EU, ja mislim da je to dobro. Znam da je to teška pozicija, pogotovo u Srbiji gdje imate i unutrašnji pritisak s vezama s Moskvom, ali po mom mišljenju on je odabrao put. Činjenica jeste da Vučić ide i vuče Srbiju ka EU, naravno, da ima uticaja međunarodne zajednice, naravno i da ima otpora. Vidite ovu gužvu oko baze u Nišu. Situacija nije jednostavna, ali ovaj prostor nije poprište velikih sila već sitan kusur. Nismo mi strateški bitni nikome. Kad posmatrate te tri velike sile, EU je najzainteresovanija da ovaj prostor bude miran jer je to vrsta ”mekog trbuha” Evrope”, ispričao je Komšić gostujući na N1 televiziji.

On je pozdravio ovu vrstu druženja lidera država iz regije. Ocijenio je da to može donijeti samo dobro.

”Dobro je da šefovi zemalja i na ovaj način pokazuju da su spremni na neku vrstu saradnje. Vučić nije predsjednik Srba već Srbijanaca. Moramo biti oprezni kad koristimo tu terminologiju. Kad je najavljeno to ulaganje u brzu cestu, odmah je nastala naša svađa – kuda to treba da idete. I onda imate te lokalne interese koji su po meni opravdani jer svako je zaitneresovan da preko njegove sredine ide ta cesta”, dodao je on.

O uticaju Vučića na Dodika…

”Iz ovog našeg ugla, ja bih volio da ga malo drži pod šapom, pogotovo kad je riječ o potezima koji znaju zapaliti BiH. Lijepo bi bilo da smo mi takva država da pojedini lideri stranaka dogovaraju se između sebe, ali znamo da na neke ljude u BiH imaju političari iz Zagreba i Beograda imaju uticaj”.

O novoj srbijanskoj premijerki Ani Brnabić…

”Ne poznajem je, ona je za mene novo lice na srbijanskog političkoj sceni. Vidim da je Vučić ultimativno nastupio na način – ko je protiv nje, i protiv njega je, čak najavljujući i mogućnost novih izbora. Mogle su se očekivati ovakve reakcije javnosti jer živimo u konzervativnoj sredini”.

O koalicijama u BiH…

”Koalicija postoji, ali primjećuju se i neke vrste blokova unutar stranaka koje čine vladajuću koaliciju. Tu presuđuje samo riječ lidera. Njihov interes je držanje vlasti. Svako sebi nastoji izboriti što bolju poziciju pred izbore 2018. godine. Volio bih da se nekad malo izvučem, suviše sam unutra, mislim da bih bio objektivniji. Možda sam subjektivan. Ne bih se ja uzdao u ocjene premijera o situaciji u zemlji”,.

Komšić za N1: Koji Vučić je pravi?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top