+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

21. redovna sjednica Predsjedništva DF-a: DF je protiv povećanja akciza, jer će ceh opet platiti građani!

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo Demokratske fronte  je donijelo odluku da će Klub zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH glasati protiv Prijedloga povećanja akciza na gorivo. Razlozi su, što se DF-a tiče već javno poznati, ali samo da još jednom ponovimo:

Bilo kakvo povećanje nameta koje će ići preko leđa građana više ne može biti ekonomski opravdana mjera. Takođe smatramo da postoji alternativni izvor finansiranja infrastrukturne izgradnje o kojem bh vlasti ne govore, a to je – staviti u djelovanje nenovčano imovinsko državno blago (imovina BiH iz sukcesije i tzv. pasivni imovinski podbilansi BiH, FBiH i RS) i pretvaranje istog u najsnažniji novčani izvor za nove investicije u državi u cjelini. Ovo je jedan od najmoćnijih alternativnih izvora finansiranja infrastukturne izgradnje, a koji ne ide preko leđa građana.

Predsjedništvo DF-a  poziva bh vlasti da hitno donesu aktivne mjere zaštite radnika i domaćih dobavljača koji posluju sa firmama koje se nalaze u sistemu koncerna „Agrokor“. Ne smije se dozvoliti da domaće kompanije i radnici „plate cijenu“ spašavanja „Agrokora“ u Republici Hrvatskoj. Novčana sredstva iz kompanija u BiH ne smiju „izaći“ iz platnoh sistema BiH prije nego što  bh dobavljači i proizvođači  naplate sva svoja novčana potraživanja.

Predsjedništvo DF-a najoštrije osuđuje bahati i protivustavni način na koji je sa funkcije predsjedavajuće Skupštine ZE-DO Kantona smjenjena Draženka Subašić i daje punu podršku  stavovima KO DF-a ZE-DO Kantona. Sve ćemo učiniti, iskoristiti sve postojeće pravne mehanizme da pokažemo i dokažemo da je ova smjena, izrežirana od strane vladajućih SDA i HDZ-a, bila protivustavna i protiv Poslovnika o radu iste te Skupštine.

21. redovna sjednica Predsjedništva DF-a: DF je protiv povećanja akciza, jer će ceh opet platiti građani!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top