+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

Predstavljamo naše kandidate: Miroslav Vujčić

Iz biografije: Rođen 1965. godine u Sarajevu. Prije rata, kao i moj otac, uposlenik Energoinvesta (TSO), ali i profesionalni sportista – košarkaš te jedan dio svoga života i košarkaški trener. 30 godina uposlenik Ministarstva vanjskih poslova a trenutno predsjednik Sindikalne organizacije MVP BiH te član Upravnog odbora Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u Institucijama Bosne i Hercegovine. U sretnom braku 28 godina sa suprugom Gordanom. Sin Andrej završio smjer Razvoj softvera na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i zaposlen u privatnoj informatičkoj firmi. Kandidat na Općim izborima 2018. za Skupštinu Kantona Sarajevo i 2020. za Opštinsko vijeće Novo Sarajevo, naravno, kao član DF-a. U Demokratskoj fronti od njenog osnivanja sa članskom kartom broj 377.

Borac na svakom životnom polju

U odbrani Sarajeva učestvuje od početka. Na Trgu heroja je do konca 1992. godine ranjen tri puta te je po naredbi komandanta, a po zahtjevu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Harisa Silajdžića, prebačen u Ministarstvo vanjskih poslova BiH u IT službu kako bi  radio na stvaranju prvog informacionog sistema u državi i na izradi prvih bh. pasoša. Odbio je sve benificije koje su kao RVI i pripadniku Armije BiH zakonski pripadaju.

Pričati da će se nešto uraditi, a nemati iza sebe konkretna djela, nije vrijedno spomena ni glasa. U želji da lično doprinese razvoju sporta, 2010. godine pokreće sa svojim prijateljima plivački klub “Stari Grad” koji je bio jezgro nekih promjena i novih standarda u sarajevskom plivanju.

Pričati o suzbijanju kriminala, korupcije, a ne raditi na objelodanjivanju tih radnji, licemjerno je i vrijedno svakog prezira. “Kao predsjednik sindikata Minstarstva vanjskih poslova jedini sam u Institucijama Bosne I Hercegovine koji sam se javno suprostavio svojim ministrima Crnadku I Turković zbog nepotizma i korištenja državnih institucija u privatne svrhe i to radim i dan danas. Smatram da svaki mladi čovjek treba da ima potpuno istu polaznu tačku, prava i šansu za zaposlenje u Institucijama BiH. Nikada nikoga svoga za 30 godina staža u Institucijama BiH nisam zaposlio”.

Zašto DF? Zato što je prije svega Demokratska fronta građanska partija u kojoj se raspoznajemo samo po imenima i po ljudskim kvalitetima, i to je ono ustvari što je srž mog životnog opredjeljenja. Zato što najsnažnije promiče ideju GRAĐANSKE DRŽAVE. Zato što je jednostavno Željko ta neka raja iz moga životnog okruženja i odrastanja sa istim idealima i promišljanjima.

Demokratska fronta ne gradi predizbornu kampanju na lažnim obećanjima, što ste mogli i da vidite u protekle četiri godine, gdje je ispunjeno skoro sve što je obećano, pogotovo iz aspekta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Učinit ćemo sve da vam unaprijedimo i poboljšamo životno i poslovno okruženje; da utičemo da vam se modernizuju putne i vodovodne mreže; da predškolski i školski objekti budu mjesta u koje će djeca jedva čekati da dođu; da zdravstvena zaštita bude dostojna onoga što svi za nju izdvajamo; da razvijemo kulturu i sport na nivo po kojem je ovaj grad uvijek bio prepoznat; da sagledamo istinsku potrebu za sportskim objektima i u skladu sa tim iniciramo planove za njihovu gradnju; da borce objedinimo u jedinstvene boračke organizacije sa identičnim pravima.

Poseban akcenat na vraćanje Sarajevu vrhunskog sporta i boljeg obrazovanja

U oblasti koja se tiče povratka vrhunskog sporta u glavni grad Bosne i Hercegovine, bar što se mene tiče, podrazumjeva se ponovno oživljavanje USD Bosna kojeg treba najuže povezati sa Univerzitetom u Sarajevu. USD Bosna je izveo generacije i generacije zdravih mladih ljudi, vrhunskih sportista, odličnih studenata i bio jezgra okupljanja sarajevskog sporta. Predvodnici su bili KK Bosna i RK Bosna, i oni nikako ne zaslužuju da tavore u nižim rangovima takmičenja i bore se za svoj goli opstanak.

Također, smatram da Zakon o visokom obrazovanju mora napokon dobiti “član” u kojem će se napisati koja je to odgovornost i koje su konsekvence za profesore u visokom obrazovanju koji ne obavljaju svoj posao kako treba. Ne možes se zvati profesorom, oboriti 99/100 studenta i onda reći da su student krivi”.

Još jedna stvar je od krucijalne važnosti za ovaj grad – to je njegovo ozelenjavanje a ne daljnja izgradnja betonskih nakaza. Silnom izgradnjom otimaju se pluća ovome gradu i trebamo nastojati da na svako moguće mjesto posadimo jedno novo drvo. Naučnici su došli do zaključka da na mjestima gdje su bila po dva ili tri stabla i gdje su dvije petine neba bile zaklonjene njihovom krošnjom, temperatura je bila niža za prosječno 3,5 °C, a mjestimično – posebno tamo gdje su broj i gustoća stabala stvarali više hlada, čak i do 5,7 °C!

Obnova skakaonica na Igmanu i bob staze na Trebeviću trebali bi također biti jedan od prioriteta nove postave u Kantonu Sarajevo, jer njihovo oživljavanje donosi neke nove sportske i turističke perspektive, ali i ozbiljnije razmišljanje o ponovnom kandidovanju za neke nove Olimpijske igre.

Moja porodica egzistira u ovom gradu blizu 150 godina i smatram da sam sposoban u potpunosti da odgovorim izazovima svoga i grada svojih predaka a samim tim i Kantona Sarajevo. Ujedno to smatram i nekom svojom odgovornošću za buduća pokoljenja.

Predstavljamo naše kandidate: Miroslav Vujčić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top