+387 33 200 222                                                                           Radićeva 8.,

71.000 Sarajevo                                                                      ks@fronta.ba

(VIDEO) CIK BiH poništio izbor OIK-a Novo Sarajevo: Sve urađeno mimo svih procedura i zakona

Centralna izborna komsija Bosne i Hercegovine je danas održala 77. hitnu sjednicu na kojoj su razmatrana tekuća pitanja, a među njima je bio i izbor Općinske izborne komisije Općine Novo Sarajevo.

Iz izlaganja Ermina Kosa, šefa sektora za izbore i IT postavlja se pitanje da li je išta u izboru članova OIK-a Novo Sarajevo urađeno kako treba.

Nepravilnosti koje je utvrdio CIK BiH su:

  1. da tekst Javnog oglasa ne sadrži obavezu dostavljanja izjave koja je propisana Uputstvom o imenovanju članova izbornih komisija
  2. da pojedini kandidati nisu dostavili obavezan dokaz o izbornom isukustvu
  3. da je Općinsko vijeće Novo Sarajevo imenovalo predsjednika izborne komisije a da prethodno nije dobilo saglasnost za imenovanje članova Općinske izborne komisije
  4. da Konkursna komisija nije riješila prigovore koje je dobila u zakonskom roku
  5. te da je Općinskom vijeću upućen prijedlog sa izmijenjenom rang listom u odnosu na onu koju je sačinila Konkursna komisija

Nadamo se da će članovi Konkursne komisije odgovarati za to što je konkursna procedura provedena mimo zakona (tačka broj 1), što su pojedini kandidati predloženi za OIK, a da nisu dostavili kompletnu dokumentaciju (tačka 2), i što nisu uzeli u razmatranje prigovore koje su dobili u zakonskom roku (tačka 4).

Za tačku 3. je kriv onaj ko je Općinskom vijeću dao na glasanje izbor predsjednika OIK-a, a mimo zakona.

No, najdiskutabilnija je tačka 5 – ko je i zašto izmijenio rang listu Konkursne komisije i takvu je uputio Općinskom vijeću na glasanje?

Zahtjevamo hitnu istragu svih nepravilnosti prilikom izbora OIK-a Novo Sarajevo i da se tačno utvrde i sankcionišu svi krivci za sve što je navedeno na 77. hitnoj sjednici Centralne izborne Komisije BiH.

Napominjemo da je Marijela Hašimbegović, vijećnica Demokratske fronte u Općinskom vijeću Novo Sarajevo, ukazivala na sve ove nepravilnosti, no u Općinskom vijeću ne važi pravilo sile argumenata nego argument sile, u ovom slučaju ‘broja ruku’.

(VIDEO) CIK BiH poništio izbor OIK-a Novo Sarajevo: Sve urađeno mimo svih procedura i zakona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Scroll to top